Marianne Thieme stelt Kamer­vragen over digitale jacht


14 januari 2011

Den Haag, 14 januari 2011 - Marianne Thieme heeft de staatssecretaris van EL&I en de minister van Binnenlandse Zaken om opheldering gevraagd over het gebruik van automatische digitale videocamera’s bij de jacht, de ‘digitale jacht’. De camera’s, voorzien van een bewegingsmelder, worden opgehangen bij voederplaatsen van wilde zwijnen. “Het gebruik van camera’s is niet alleen een bijzonder laffe jachtmethode, het tast ook de privacy van recreanten aan”, aldus Thieme.

Op de Veluwe maken jagers sinds kort gebruik van strategisch opgestelde digitale camera’s, die de dieren registreren als zij binnen het schootsveld van de jager naar eten zoeken. Een GPS-antenne en zendapparatuur zorgen ervoor dat de beelden rechtstreeks naar de computer van de jager worden verstuurd. Die kan vervolgens vanuit zijn luie stoel het eetgedrag van de dieren analyseren en op een vooraf uitgekiend tijdstip zijn jachtpositie innemen.

“Het 24 uur elektronisch volgen van in het wild levende dieren met de bedoeling om ze te doden is een laffe, wederrechtelijke daad”, stelt Thieme. “Het gebruik van digitale camera’s die beelden registreren en deze met behulp van zendapparatuur verspreiden is zelfs in strijd met de wet1. Bovendien maken de camera’s inbreuk op de privacy van recreanten en natuurliefhebbers die zich in de buurt van de voederplek bevinden. We willen geen Big Brother op de Veluwe!”

De Partij voor de Dieren dringt er bij de staatssecretaris van EL&I en minister van Binnenlandse Zaken op aan de jachtakte in te trekken van jagers die gebruikmaken van deze verboden optische middelen en de privacy van recreanten aantasten.

Klik hier voor de Kamervragen

1 Benelux-Overeenkomst op het gebied van jacht en de vogelbescherming (20 juni 1977)

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil oprichting overheidsfonds besmettelijke dierziekten

Den Haag, 11 januari 2011 - De Partij voor de Dieren zal tijdens het Q-koortsdebat op 12 januari aanstaande aandringen op s...

Lees verder

Moties Thieme aangenomen: geen zelfregulering en inspectievakanties in veetransporten

De Tweede Kamer heeft scherp stelling genomen tegen het kabinetsbeleid van zelfregulering, deregulering en minimale inspect...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief