Marianne Thieme onder­steunt initi­atief Paul McCartney


18 juni 2009

Oproep aan Nederlandse restaurants om ‘s maandags geen vlees te serveren

Amsterdam, 18 juni 2009 - Marianne Thieme ondersteunt het initiatief van Paul McCartney om een vleesvrije dag per week te realiseren. Daartoe roept ze Nederlandse restauranthouders op ’s maandags af te zien van het serveren van vlees. Thieme biedt restauranthouders een gratis exemplaar van de documentaire 'Meat the Truth' aan. In de film wordt op basis van berekeningen van het instituut voor milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit duidelijk dat één vleesvrije dag per week toereikend zou zijn om alle klimaatdoelstellingen van het Nederlandse kabinet voor huishoudens voor 2012, per direct te realiseren.

Paul McCartney startte zijn campagne deze week in Engeland nadat hij die eerder samen met Yoko Ono in de Verenigde Staten en Australië lanceerde. De campagne van McCartney om restaurants achter zich te krijgen heet ’Meat-Free Monday’. Het is al gelukt om chef-koks Giorgio Locatelli en Skye Gyngell zo ver te krijgen. Zij serveren op maandag alleen vegetarische menu’s in hun restaurants.

Yoko Ono: “Stop één dag met vlees eten en misschien worden het vanzelf twee dagen. Dat is een héél intelligent idee!”

En Paul McCartney: “We kennen het allemaal, je hebt in het weekend teveel gegeten en je rent met z’n allen naar de fitness om het weer weg te werken, een vleesvrije maandag past daar héél goed bij.”

In de Nederlandse politiek groeit een kritischer houding ten opzichte van de massale consumptie van vlees. De Partij van de Arbeid steunde afgelopen week samen met GroenLinks en D66 een motie van de Partij voor de Dieren voor een overheidscampagne rond een vleesvrije dag en het congres van de ChristenUnie heeft opgeroepen tot een heffing op vlees uit de gangbare veehouderij om de biologische sector te ondersteunen.

Alleen het CDA lijkt zich vooralsnog te verzetten tegen elke vorm van vleesvermindering. Kamerlid Ormel verzocht de regering onlangs de uitgave van een vegetarisch kookboekje van het voedingscentrum te verbieden en de Europese Christendemocratische fractie zorgde ervoor dat vleesvermindering geschrapt werd uit een lijst van 200 klimaatbesparende maatregelen, ondanks het feit dat onomstotelijk vast staat dat het de meest effectieve maatregel zou zijn geweest.

Restauranthouders kunnen de 77 minuten durende documentaire Meat the Truth gratis aanvragen bij het partijbureau van de Partij voor de Dieren via info@partijvoordedieren.nl of telefonisch via (020) 5203870.

De documentaire, waarvan inmiddels ook een Engelse versie en versies met Italiaanse en Portugese ondertiteling zijn verschenen, ging inmiddels in première in Amsterdam, Londen, New York, Brussel, Dresden, Los Angeles, Fortaleza, Madrid en Aarhus.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief