Marianne Thieme bezoekt dieren­ver­za­mel­plaats in Bennekom


15 augustus 2013

Marianne Thieme heeft het verzamelcentrum van transportbedrijf Busser in Bennekom bezocht. In de uitzending van Knevel en van den Brink zijn de indrukken van dit werkbezoek uitgebreid aan bod gekomen.

Een verzamelcentrum is een plek waar dieren uit verschillende boerderijen samenkomen. Deze dieren worden dan in een wagen gezet op transport richting een slachterij of voor verdere opfok. Doordat dieren elkaar niet kennen, kan dit uitlopen op vechtpartijen met ernstige verwondingen als gevolg. Ook neemt het risico op verspreiding van ziekten toe door verschillende dieren bij elkaar te zetten.

Op het moment van het werkbezoek werden er 1200 biggen van een paar weken oud op internationaal transport gezet richting Duitsland. In Duitsland worden deze biggen vetgemest waar zij op latere leeftijd weer op transport moeten richting een slachterij. Wellicht weer terug naar Nederland of naar een ander land binnen of buiten de EU. En zo gaat het gesleep met dieren maar door.

Gesleep met dieren is een van de grootste problemen in de huidige veehouderij. Zo mogen transporteurs varkens wel 24 uur transporteren. Voor de Partij voor de Dieren is dit onacceptabel. Zowel het welzijn als de gezondheid van dieren komt vaak ernstig in het gedrang. De huidige transportregels die dieren enigszins zouden moeten beschermen worden veelvuldig overtreden. Vrachtwagens worden voller geladen dan is toegestaan, veel dieren hebben geen water en voer tot hun beschikking, vervoerde dieren krijgen onvoldoende rust en dieren worden ook bij extreme weersomstandigheden vervoerd. De controle op het uitvoeren van wet- en regelgeving heeft jarenlang bij de sector gelegen. Dankzij een aangenomen motie van de PvdD komt deze controle nu weer 100% bij de overheid te liggen. De Partij voor de Dieren wil het transport van dieren drastisch beperken. De transporttijd van levende dieren moet tot maximaal twee uur worden beperkt en op zeer warme dagen zouden dieren niet op transport gezet mogen worden.

’s Avonds is Marianne, tijdens een uitzending van Knevel en van den Brink, in discussie gegaan met Cees Busser, de eigenaar van het bedrijf. Tijdens deze discussie heeft Marianne de noodzaak benadrukt om te stoppen met lange afstandstransporten. Om deze uitzending terug te kunnen kijken, kunt u klikken op deze link.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren vaart mee in botenparade Gay Pride

De Partij voor de Dieren vaart zaterdag 3 augustus voor het eerst mee in de botenparade van de Gay Pride Amsterdam. De elektr...

Lees verder

PvdD wil blootstellingsonderzoek omwonenden lelievelden Drenthe

Er moet snel onderzoek worden gedaan naar de mate waarin omwonenden van de Drentse lelievelden blootgesteld worden aan landbo...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief