Marianne Thieme: AOW verhoging gevolg van politiek falen


13 november 2009

Marianne Thieme heeft gister gepleit voor het behoud van 65 jaar als AOW gerechtigde leeftijd. Als enige wees ze in haar inbreng op het in 1990 ingestelde AOW fonds door Jan van Zijl (PvdA) waarin op papier miljarden euro’s gereserveerd werden, maar in werkelijkheid vrijwel niets. Het is die blunder die er nu voor zorgt dat iedereen straks tot 67 of zelfs langer moet werken.

Uit de bijdrage van Marianne Thieme:

“Feit is dat geen van de coalitiepartijen haar kiezers een verhoging van de AOW leeftijd in het vooruitzicht gesteld heeft. De crisis komt als een geschenk uit de hemel om dáár de schuld op te kunnen schuiven hoewel de verhoging van de AOW leeftijd niets met de crisis te maken heeft en ook niets aan de crisis gaat oplossen.

De zittende politiek had het AOW probleem in relatie tot de vergrijzingsgolf al lang opgelost voorzitter. In 1990 richtte de politiek op voorspraak van Jan van Zijl van de PvdA een AOWfonds op dat vanaf 2020 tot uitkering zou komen om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Geweldig geregeld, geen vuiltje aan de lucht. Toen dachten we nog dat regeren vooruitzien was. Het PvdA-Kamerlid Jan van Zijl was de kampioen van de pijnloze oplossing: hij trok, door het land van de ene zaal na de andere om van de sociaal-democratische achterban te vernemen hoe het vergrijzingsprobleem moest worden opgelost. De Partij van de Arbeid had toen nog 49 kamerzetels en meer dan 90.000 leden, en dat had veel te maken met het feit dat veel kiezers de PvdA associeerden met vader Drees en diens bemoeienis met, jawel, de AOW”….

“Het AOW fonds bleek een politieke leugen, waaruit het kiezersbedrog van vandaag voortkomt . Het AOW fonds bleek een virtueel fonds waarin op papier miljarden werden gespaard, maar in werkelijkheid niets werd gestort. Dáárom zullen we moeten werken tot 67 en misschien langer.”

Lees hier de bijdrage van Marianne Thieme.

Gerelateerd nieuws

Alle hens aan dek!

Klimaatspecialisten van de Partij voor de Dieren, CDA, CU, PvdA, Groenlinks en D66 hebben de handen ineen geslagen om de Nede...

Lees verder

Partij voor de Dieren stelt Kamervragen over dood in beslag genomen Asherakat

Den Haag, 16 november 2009 - Bijna twee jaar worden de drie in beslag genomen Asherakatten nu opgevangen terwijl het onderzoe...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief