Klacht tegen versluierde vleespro­motie in Donald Duck


28 juni 2007

Politieke jongerenorganisatie PINK! vraagt Reclame Code Commissie om oordeel over Oom Donald als vleespromotor

Amsterdam 29 juni 2007. PINK!, de politieke jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren heeft een klacht ingediend over de vleespromotiecampagne “lekkerfitmetvlees.nl” die als oogmerk heeft om jongeren weer aan het vlees te krijgen.

De multimediale campagne is een initiatief van het Vleesinformatiepunt van de Productschappen Vee, Vlees en eieren. Omdat uit onderzoek blijkt dat jongeren steeds minder vlees eten, is in samenspraak met Sanoma besloten tot een vleeskookboekje als bijlage in de Donald Duck, waarin Oom Donald en Kwik, Kwek en Kwak kinderen moeten overhalen tot het eten van meer vlees.

De advertorial is op tal van punten in strijd met de regels en uitgangspunten van de Reclame Code voor voeding en de voorschriften van op kinderen gerichte reclame.

Zo mag reclame niet aansluitend en onherkenbaar gebracht worden in een jeugdmedium, mogen jeugdidolen niet misbruikt worden om voeding aan te prijzen, zijn gezondheidsclaims alleen toegestaan wanneer ze voorzien zijn van wetenschappelijke onderbouwing. Bovendien moeten getoonde maaltijden compleet zijn en voldoen aan de Richtlijnen Gezonde Voeding van de Voedingsraad (de advertorial toont hamburgers zonder meer).

Bovendien mag reclame gericht op jongeren niet de indruk wekken dat de consumptie van een specifiek voedingsmiddel hun populariteit onder leeftijdsgenoten zou kunnen vergroten en de ‘vleeskeuring’ op www.lekkerfitmetvlees.nl doet dat wel, evenals de advertorial in Donald Duck.

Ook bevat de advertorial onjuiste informatie. Zo zou vitamine B12 alleen in dierlijke producten voorkomen.

De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over deze vorm van beïnvloeding van kinderen om ze over te halen om meer te consumeren van een product waarvan de regering heeft aangegeven dat het ’t meest milieubelastende onderdeel van ons voedingspakket is.

Gerelateerd nieuws

Een generaal pardon voor in beslag genomen honden

Den Haag, 28 juni 2007- Tijdens een algemeen overleg met minister Verburg van LNV over de Regeling Agressieve Dieren (RAD) he...

Lees verder

Opinie: Klimaatprobleem ligt op ons bord; geen vlees eten beter voor klimaat dan spaarlampen

Wat gaan we eten op en na 07-07-07, de dag van de millenniumdoelen? In elk geval kan het terugbrengen van de uitstoot van bro...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief