Kamer­vragen over snack­bar­varken


6 augustus 2008

Wetenschappers in Wageningen voeren experimenten uit op levende varkens voor onderzoek naar menselijke vetzucht. Het zogenaamde 'snackbarvarken' krijgt allerlei slangen en buizen in zijn lichaam, waarna het wordt gevoerd met ongezond vette voeding. Reden is de overtuiging van de wetenschappers dat voor de bestrijding van overgewicht slechts één oplossing bestaat: voeding testen op dieren, om te zorgen dat mensen niet meer ziek worden van fastfood.

De Partij voor de Dieren vindt het ethisch onverantwoord om dierproeven te verrichten voor onderzoek naar een aantoonbaar ongezonde levensstijl. De partij wees eerder al op de experimenten met de 'snackbarvarkens' als voorbeeld van omstreden dierproeven die door veel mensen worden afgewezen. Op dinsdagavond 5 augustus heeft actualiteiten-programma Netwerk aandacht besteed aan het onderzoek. In het item is te zien welke catheters zoal in de lichamen van de varkens worden aangebracht, en op welke manier de dieren zijn gehuisvest. De wetenschappers beweren dat de varkens 'geen last hebben' van de slangen en buizen in hun lijf. Klik hier om de uitzending terug te zien.

Esther Ouwehand wil van de ministers Klink (VWS) en Verburg (LNV) weten wat ze vinden van deze omstreden dierproeven, en heeft Kamervragen gesteld. Klik hier.

Gerelateerd nieuws

Esther Ouwehand op werkbezoek bij dierenopvangcentra

Partij voor de Dieren pleit voor landelijk beleid opvang gezelschapsdieren en financiële bijdrage van dierenspeciaalzaken Den...

Lees verder

WHO: Europese stimulering zuivel- en vleesproductie veroorzaakt hartziekten en beroerten

Partij voor de Dieren wil kabinetsreactie op rapport Wereldgezondheidsorganisatie Den Haag, 6 augustus 2008 – De stimulering ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief