Kamer­vragen over doden van duizenden in beslag genomen knaag­dieren


2 mei 2011

Den Haag, 2 mei 2011 - De Partij voor de Dieren heeft vandaag Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Bleker van Landbouw over de 5900 in beslag genomen knaagdieren die ondergebracht zijn bij papegaaienpark Veldhoven, waarvan al 4400 dieren gedood zijn. Esther Ouwehand vindt het onbegrijpelijk dat de dieren ondergebracht zijn bij het papegaaienpark gezien het slechte imago van het opvangcentrum en wil opheldering van de staatssecretaris waarom de overheid nog samenwerkt met papegaaienpark Veldhoven. Daarnaast roept Esther staatssecretaris Bleker op het opvangcentrum tot de orde te roepen om te voorkomen dat de 1500 overgebleven knaagdieren ook gedood worden.

De 5900 hamsters, muizen, ratten, cavia’s en vier ara’s werden 7 april door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming uit handen van een dierenhandelaar gered, nadat de dieren verwaarloosd werden aangetroffen in een loods. De dieren zijn vervolgens overgebracht naar papegaaienpark Veldhoven, omdat de overheid een contract met dit opvangcentrum heeft voor (betaalde) opvang van in beslag genomen dieren.

Esther Ouwehand: “Het is onbegrijpelijk dat de overheid samenwerkt met dit opvangcentrum, gezien de misstanden die over dit opvangcentrum in 2009 naar buiten kwamen in een uitzending van Radar. In de uitzending was te zien dat er sprake was van structurele verwaarlozing van dieren, illegale dierenhandel en een hoog sterftecijfer onder binnengebrachte vogels. Er is sindsdien door de regering geen opdracht gegeven voor onafhankelijk onderzoek naar het opvangcentrum, ondanks toezeggingen hiertoe. Zelfs de opvangvereniging waarbij deze papegaaienopvang is aangesloten zegde het vertrouwen in het opvangcentrum op”. De Partij voor de Dieren stelde in 2009 Kamervragen naar aanleiding van de uitzending van Radar.

Daarnaast wil Esther Ouwehand opheldering van de staatssecretaris waarom er binnen vier weken meer dieren zijn gedood dan herplaatst door papegaaienpark Veldhoven. De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen om de 1500 overgebleven knaagdieren, omdat het papegaaienopvangcentrum aangegeven heeft deze dieren ook te doden als er binnen 24 uur geen veilig onderkomen voor ze gevonden is. Esther Ouwehand heeft staatssecretaris Bleker opgeroepen dit te voorkomen.

Klik hier voor de Kamervragen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief