Kamer­vragen over conflict Edwin Wiek en Thaise overheid


28 september 2012

Afgelopen woensdag is de Nederlandse dierenbeschermer Edwin Wiek door de Thaise overheid gearresteerd naar aanleiding van een conflict over de handel in het uit het wild gevangen babyolifanten voor de toeristenindustrie. Enkele uren later is hij op borgtocht vrijgelaten nadat de Nederlandse met de Thaise overheid had bemiddeld. De Partij voor de Dieren stelde op 29 februari al Kamervragen over het conflict tussen de dierenbeschermer en de Thaise overheid.

Wiek is oprichter van de Wildlife Friends Foundation (WFFT), een opvangcentrum voor apen, tijgers, olifanten en beren die uit handen van stropers en handelaren gered zijn. Wiek strijdt tegen illegale stropers in Thailand, die volgens Wiek al maandenlang babyolifanten uit het wild vangen, omdat toeristische kampen in Thailand niet genoeg olifanten hebben om toeristen aan te trekken. De babyolifanten worden meegenomen, waarbij de moeders worden doodgeschoten.

Daarnaast beweert Wiek dat de stropers gesteund worden door medewerkers van het Thaise Department of National Parks (DNP). Als dit klopt zou dat betekenen dat ambtenaren in dienst van de Thaise overheid betrokken zijn bij de jacht op babyolifanten in Thailand. De internationale organisatie Traffic, die zich bezighoudt met bestrijding van de handel in bedreigde dieren en planten, onderzoekt de zaak. Traffic geeft aan dat de Thaise overheid Wiek lastig blijft vallen wegens zijn kritische houding over de rol van overheidsdienaren bij de handel in wilde dieren.

Marianne Thieme: “Wij vinden de situatie van Edwin Wiek zorgelijk en blijven de ontwikkelingen op de voet volgen. Het mag niet zo zijn dat de overheid van Thailand betrokken is bij illegale strooppraktijken en degene die dit aankaart daarvoor in de gevangenis verdwijnt.”

In 2010 stelde de Partij voor de Dieren ook al Kamervragen over de arrestatie van Wiek in Thailand.

Bron: PiepVandaag

Gerelateerd nieuws

Eerste debat nieuwe Kamer over Kabinetsformatie

Donderdag 20 september is de nieuwe Kamer geïnstalleerd en zijn Marianne Thieme en Esther Ouwehand beëdigd. Daarna we...

Lees verder

Marianne Thieme overhandigt prijs voor Dier op doek

Marianne Thieme overhandigde vandaag de Atelier Artists Award aan Lorena Kloosterboer in CODA Museum in Apeldoorn. De winnar...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief