Kamer­vragen over bacteriën in barbe­cue­vlees


22 september 2014

Marianne Thieme heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld over de gevaren die mensen lopen bij het eten van barbecuevlees. Uit onderzoek van Wakker Dier blijkt dat in vers vlees in supermarkten levensbedreigende en ziekmakende bacteriën zitten. Op wel 80 procent van het kippenvlees blijken bacteriën te zitten die de volksgezondheid ernstig bedreigen.

Elke zomer worden honderdduizenden mensen ziek door bedorven vlees. Marianne Thieme: “Supermarkten letten bij barbecuevlees alleen op de prijs. Het goedkoop mogelijk produceren van zoveel mogelijk vlees gaat ten koste van dierenwelzijn, maar ook van de volksgezondheid. Consumenten lopen nu een groot risico op het krijgen van voedselinfecties door bedorven vlees. Er zijn zelfs bacteriën gevonden die levensbedreigend zijn.”

In het vlees dat Wakker Dier onderzocht lag de waarde van het aantal bacteriën bijna vijf keer hoger dan de grens die Scienta Nova en Wageningen Universiteit hebben gesteld. Vier op de vijf kipproducten bleken besmet met multiresistente ESBL-producerende E. coli bacteriën en Entereobacteriën. Het eten van rund- en varkensvlees is ook niet zonder risico. Op de helft van de rundvlees- en varkensvleesproducten werden grote hoeveelheden bacteriën gevonden. De Partij voor de Dieren vindt de uitkomsten van het onderzoek zeer verontrustend.

Gerelateerd nieuws

Kamer wil langetermijnvisie voor klimaat

Er moet een langetermijnvisie komen op het klimaat- en milieubeleid. Dat heeft de Kamer vandaag uitgesproken naar aanleiding ...

Lees verder

Opinie: Canete: seksistische oliebaron met verstrengelde belangen

Gepubliceerd op Joop.nl op 19 september 2014Terwijl Nederland enthousiast reageert op onze nieuwe ‘supercommissaris’ Timmerma...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief