Kamer­leden in actie tegen greenwash-festival Shell


7 oktober 2017

De Partij voor de Dieren voerde vandaag actie bij het door Shell gesponsorde Generation Discover festival op het Malieveld. Tijdens dit festival probeert de fossiele energiegigant kinderen wijs te maken dat Shell een onderdeel van de oplossing is voor het klimaatprobleem. De onbehoorlijke greenwashing die het bedrijf hiermee pleegt, werd ontmaskerd door een flyeractie van senator Christine Teunissen en Tweede Kamerlid Lammert van Raan samen met studenten Fossielvrij Onderwijs.

Dankzij het verspreiden van een genuanceerd tegengeluid, hoorden bezoekers een ander verhaal dan de ‘niets-aan-de-hand’-slogan van Shell. Zo noemt het oliebedrijf op het festival aardgas de ‘schoonste fossiele brandstof’. Kamerleden Teunissen en Van Raan wezen de nieuwsgierige kinderen en ouders erop dat het echte verhaal achter deze brandstoffen is dat ze enorm veel schade opleveren. Stijging van de zeespiegel en de aardbevingen in Groningen zijn mede te wijten aan het gebruik van aardgas.

De protestactie bereikte een cynisch dieptepunt toen de Shellmedewerkers verboden de flyers verder uit delen. Reden: ‘omdat de organisatie tegen zwerfafval is, want dat is slecht voor het milieu’. Ondertussen wordt wereldwijd de leefomgeving verwoest met het winnen van fossiele brandstoffen door bedrijven als Shell.

De Nederlands-Britse multinational probeert krampachtig legitimiteit te behouden door te schermen met partners als Defensie en de gemeente Den Haag. Op het festival laat Defensie nota bene een klimaatramp-oefening zien die in werkelijkheid alleen maar reëler wordt zolang energiebedrijven olie blijven oppompen en het fossiele denken overheerst.

In het tweede kwartaal van 2017 maakte Shell meer dan 3 miljard euro winst. Toch slaagde het erin 100.000 euro subsidie los te peuteren voor het Generation Discover festival. De Partij voor de Dieren stelde vragen over deze subsidie in de gemeente Den Haag en in de Tweede Kamer over de banden van de fossiele industrie met het onderwijs. Ook journalistieke onderzoekssite De correspondent wijdde er een diepgravend artikel aan.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Structurele lucratieve criminaliteit in veesector bedreigt bestuurlijke integriteit

Een onderzoeksteam van De Correspondent publiceerde eind september een onthutsend artikel over besmet veevoer en volksgezondh...

Lees verder

PvdD haalt Caring Vets naar de Kamer

Op uitnodiging van de Partij voor de Dieren komt The Caring Vets naar de Tweede Kamer. Met de groeiende groep kritische diere...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief