Kamer wil java-apen terug naar AAP


29 maart 2016

De Tweede Kamer wil dat vijf geredde Java-apen permanent worden ondergebracht bij Stichting AAP. De dieren, die in 2014 in de Rotterdamse haven in beslag zijn genomen, zijn anderhalf jaar lang door Stichting AAP verzorgd en onlangs naar het apenlaboratorium BPRC in Rijswijk gestuurd. Een Kamermeerderheid vindt dit onacceptabel en heeft vandaag een PvdD-motie gesteund om deze dieren permanent bij AAP onder te brengen.

Vijf Java-apen zijn in 2014 gevonden op een schip afkomstig uit Maleisië. De zeer verzwakte dieren zijn toen in beslag genomen en naar Stichting AAP gebracht. Daar hebben de apen anderhalf jaar lang kunnen aansterken. Het ministerie van Economische Zaken, eigenaar van de dieren, heeft besloten de apen naar het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) proefdiercentrum in Rijswijk te sturen. Daar zouden ze als fokdieren dienen.

De Tweede Kamer vindt dit onacceptabel en wil dat de apen permanent bij Stichting AAP worden ondergebracht. Een motie hiertoe van Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) is vandaag aangenomen met steun van PvdD, SP, GroenLinks, PvdA, 50PLUS, ChristenUnie, PVV en Groep Kuzu/Öztürk. Wassenberg: “Het apenlaboratorium is echt de allerlaatste plek waar je deze apen naar toe moet willen sturen. Mooi dat ook de Kamer het BPRC niet als goede opvangplek ziet.

Gerelateerd nieuws

Kamervragen over ‘verdwenen’ waarschuwing tegen kinderarbeid Oekraïne op overheidswebsite

Marianne Thieme heeft Kamervragen gesteld over het verdwijnen van een waarschuwing, op de website van Rijksdienst voor Ondern...

Lees verder

Kamer wil onafhankelijke evaluatie Energieakkoord

De Tweede Kamer wil dat de evaluatie van het Energieakkoord onafhankelijk gebeurt. Een motie van Frank Wassenberg (Partij voo...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief