Kamer tegen nieuwe Europese gentechmais


6 februari 2014

De Nederlandse regering moet zich actief uitspreken tegen de toelating van nieuwe genmais 1507 in de EU. Een ruime Kamermeerderheid van PvdA, D66, GroenLinks, SP, ChristenUnie, SGP, PVV en 50+ schaarde zich zojuist achter de motie die Esther Ouwehand (PvdD) daarover had ingediend. Het kabinet wilde zich in Brussel onthouden van stemming over het omstreden gengewas, maar daar ging de Kamer niet mee akkoord. Nu de motie van de Partij voor de Dieren is aangenomen, moet Nederland duidelijk stelling nemen tegen de introductie van de genetisch gemanipuleerde mais van Pioneer in de hele EU.

Nederland speelt een grote rol in het debat over gengewassen in Europa. Een groeiend aantal landen in de EU wil geen teelt of import meer toestaan vanwege de grote risico’s van genetische manipulatie. De Nederlandse regering stemde tot nu toe altijd voor het toelaten van gentech in de EU. Dat Nederland zich nu schaart in het kamp van de tegenstanders, is een koerswijziging die ook andere lidstaten ertoe kan aanzetten hun positie ten opzichte van genetische manipulatie te wijzigen. Zo is ook de positie van Duitsland aan het verschuiven.

De controverse binnen de EU is zo groot dat besluiten over de introductie van nieuwe gentechgewassen al een tijd stilliggen. Het chemische bedrijf Pioneer heeft echter afgedwongen dat de EU voor half februari een besluit neemt over toelating van de mais die zij via genetische manipulatie heeft omgetoverd tot een gifproducerende plant (maistype 1507). Dat betekent dat er voor het eerst in meer dan tien jaar in Brussel wordt gestemd over een zogenaamde teelttoelating. Als de EU de teelt toelaat, mag het gengewas in alle lidstaten worden verbouwd, ook in landen die daar fundamentele bezwaren tegen hebben. Daarbij zou dit de deur openzetten voor nog meer introducties van genetisch gemanipuleerde gewassen in Europa.

De besluitvorming over de toelating van maistype 1507 staat aanstaande dinsdag op de agenda van de Raad Algemene Zaken. Dankzij de aangenomen motie van de Partij voor de Dieren zal minister Timmermans namens Nederland tegen toelating van dit gewas in de Europese Unie moeten stemmen.

Ouwehand: “De verschuiving van de Nederlandse positie in het debat over gentech is historisch. Waar Nederland tot nu toe tot de verdedigers van gentech behoorde, moet de regering zich nu scharen in het tegenkamp. Een belangrijke koerswijziging die ook in andere nationale parlementen niet onopgemerkt zal blijven. De vanzelfsprekendheid waarmee Europa gengewassen binnenhaalt brokkelt zo steeds verder af.”

Lees hier eerder bericht over genmais 1507

Gerelateerd nieuws

Richtlijn voor intrekken jachtaktes na aandringen Partij voor de Dieren

Er komt een richtlijn die het duidelijker maakt wanneer de politie een jachtakte kan intrekken. Dit heeft minister Opstelten ...

Lees verder

Opinie: Staatssecretaris Dijksma probeert stropersmethoden te legitimeren

Gepubliceerd op Volkskrant.nl, 8 februari 2014 Weinig jachtmethoden zijn zo laf als het gebruik van schijnwerpers en restlic...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief