Kamer spreekt over vuur­werk­verbod


14 maart 2012

Op initiatief van de Partij voor de Dieren buigt de Tweede Kamer zich binnenkort over de gevolgen van vuurwerk in Nederland. Op 18 april zal een hoorzitting worden georganiseerd waarin onder meer oogartsen, milieuspecialisten, vuurwerkexperts, politie en burgemeesters aan het woord komen over hun visie op het afsteken van consumentenvuurwerk rond de jaarwisseling. Ook het Comité Staakt het Vuren en de Stichting Consument & Veiligheid zijn uitgenodigd, evenals de initiatiefnemers van een breed gesteund burgerinitiatief voor een vuurwerkverbod.

De Partij voor de Dieren vraagt sinds haar intrede in het parlement aandacht voor de groeiende ellende die vuurwerk veroorzaakt voor mens, dier en milieu. Als gevolg van de knallende jaarwisseling lopen jaarlijks honderden mensen ernstig letsel op, waaronder een groot aantal kinderen. Zo heeft het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap bekend gemaakt dat na de laatste jaarwisseling 207 patiënten behandeld moesten worden voor oogletsel. Daarvan zijn 21 mensen aan één oog blind geraakt. De helft van de slachtoffers waren omstanders, die zelf geen vuurwerk afschoten. Het meeste letsel werd veroorzaakt door siervuurwerk, vooral vuurwerkpotten. De oogartsen wijzen erop dat de schade die vuurwerk kan aanrichting gelijk is aan het letsel dat mensen kunnen oplopen als gevolg van munitie. Zij pleiten dan ook al geruime tijd voor een verbod op consumentenvuurwerk. De terugkerende incidenten, ook dit jaar weer tijdens Oud & Nieuw, hebben de discussie inmiddels verder doen oplaaien. Ook burgemeesters hebben zich nu uitgesproken voor maatregelen.

Veel burgers zijn eveneens voorstander van een vuurwerkverbod. Het risico gewond te raken houdt veel mensen binnen op de dagen rond Oud & Nieuw. Het geknal bezorgt bovendien miljoenen dieren veel angst en stress. Vuurwerk bevat daarbij zware metalen en andere zeer giftige stoffen, die grond, lucht en water ernstig vervuilen. De schade bedraagt naar schatting ieder jaar honderden miljoen euro’s. Na afloop van iedere Oud & Nieuw moet er 3 miljoen kilo afval worden opgeruimd. De Partij voor de Dieren wil daarom dat het afsteken van vuurwerk door particulieren verboden wordt. Vuurwerk kan in plaats daarvan worden afgestoken in professioneel georganiseerde vuurwerkshows.

Esther Ouwehand, plaatsvervangend fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren: “De politiek heeft de problemen rond vuurwerk veel te lang genegeerd. Wat een feestelijk begin zou moeten zijn van een nieuw jaar, blijkt steeds weer een gevaarlijke aaneenschakeling van incidenten waarbij onschuldige slachtoffers vallen. Burgers en experts zijn er allang van overtuigd dat het afsteken van vuurwerk op straat onverantwoord is. Het is tijd om de traditie om te vormen naar professionele vuurwerkshows. Dan kan iedereen genieten van mooi vuurwerk, zonder grote schade aan mens, dier en milieu.”

De Tweede Kamer spreekt op de middag van 18 april aanstaande met de uitgenodigde deskundigen. Het debat dat de Partij voor de Dieren over vuurwerk heeft aangevraagd, zal na de hoorzitting worden ingepland.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Kamer: schoolpleinen moeten groener!

De groene metamorfose van speeltuinen en schoolpleinen in Nederland is een stap dichterbij gekomen. Een Kamermeerderheid s...

Lees verder

Kamer: verbod op financiering megastallen in het buitenland

De Tweede Kamer heeft een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen waarin het kabinet wordt opgeroepen op geen enkele ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief