Jacht op wasberen is wreed, inef­fectief, duur en symbool­po­litiek


2 april 2019

"Wreed, ineffectief, duur en bovenal symboolpolitiek." Femke Merel van Kooten, Kamerlid van de Partij voor de Dieren, heeft geen goed woord over voor het besluit van de provincie Limburg om wasberen te gaan schieten en heeft Kamervragen gesteld.

Ook in 2018 stelde de PvdD-fractie al vragen aan de minister over het voornemen van Limburg om wasberen te gaan schieten. De provincie heeft nu besloten de daad bij het woord te voegen. Van Kooten: “Een volkomen onbegrijpelijk en wreed besluit. Jarenlange uitroeiingscampagnes in Duitsland hebben ontzettend veel leed aangericht en geen enkel effect gehad op de populatie. Verschillende organisaties hebben aangeboden mee te denken over diervriendelijke oplossingen zoals opvang, maar de provincie geeft nu aan dit te duur te vinden. Bizar, als je bedenkt dat de provincie jaarlijks tonnen spendeert aan de jacht.”

De Partij voor de Dieren constateert dat er vooraf geen dekkend onderzoek is gedaan, dat dierenwelzijnsexperts niet zijn gehoord en dat er belastinggeld wordt verspild. “Het uitroeien van de wasbeer is een schijnoplossing en helpt alleen de jagers. Ook het argument dat wasberen zorgen voor een afname van de biodiversiteit is een losse flodder. De biodiversiteit red je door de intensieve landbouw een halt toe te roepen, niet door weerloze dieren te schieten. De minister moet zich verantwoorden voor dit onbehoorlijke beleid van de provincie”, aldus het Kamerlid.

Gerelateerd nieuws

Sebastiaan Wolswinkel op congres gekozen als nieuwe partijvoorzitter

Het achtentwintigste congres van de Partij voor de Dieren werd door Marianne Thieme geopend met een inspirerende speech. Op h...

Lees verder

PvdD wil debat over schrijnend lot jonge dieren in zuivelketen

De Partij voor de Dieren heeft 67 Kamervragen gesteld over de sterfte en mishandeling van kalfjes die geboren worden in de m...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief