Inspectie situatie Oost­vaar­ders­plassen


11 maart 2010

De situatie in de Oostvaardersplassen, die veel reacties losmaakt, wordt door de Partij voor de Dieren nauwlettend gevolgd. Het is zeer begrijpelijk dat mensen zich zorgen maken over de dieren in natuurgebieden, zoals de Konikpaarden, edelherten en Heckrunderen in winterse omstandigheden. Is er wel voldoende voedsel en lijden de dieren niet? De Partij voor de Dieren houdt de vinger aan de pols en vindt dat er eerlijk moet worden gekeken naar de situatie waarin de dieren zich bevinden, en de mogelijke oplossingen die worden aangedragen.
Bijvoeren lijkt diervriendelijk, maar brengt juist de zwakkere dieren nog verder in de problemen. Het voedsel komt vooral bij de sterkste dieren in de hiërarchie terecht en door de onrust en verstoring worden de zwakke dieren alleen maar zwakker. Anderen pleiten voor jaarrond populatiebeheer, maar dat betekent dat grote aantallen gezonde dieren jaarlijks zullen worden afgeschoten. Bij deze zogenaamde beheerjacht wordt geen onderscheid gemaakt tussen de zwakkere dieren en kuddeleiders, moeders en jongen. Ervaring op de Veluwe leert dat er met dit systeem ieder jaar meer dieren worden afgeschoten. Het gaat daarbij om 50 tot 80 % van de (gezonde) populatie.


Alles overwegende zijn deskundigen het erover eens dat het huidige model de minste problemen oplevert voor de dieren. Ook de Dierenbescherming, de Faunabescherming en de internationale onderzoekscommissie voor de Oostvaardersplassen zijn deze mening toegedaan. De Partij voor de Dieren sluit zich aan bij dit standpunt, maar blijft de situatie kritisch volgen. De afspraak dat de dieren die het niet gaan redden tijdig uit hun lijden worden verlost, moet dan ook goed worden nageleefd.


Marianne Thieme en Esther Ouwehand nemen morgen poolshoogte in het gebied.

Klik hier voor meer informatie.

Gerelateerd nieuws

Kamer wil verbod op handel in bedreigde dieren op internet

Den Haag, 11 maart 2010 – Een ruime Kamermeerderheid schaarde zich vandaag achter het voorstel om het aanbieden van bedreigde...

Lees verder

Werkbezoek Oostvaardersplassen

Vandaag zijn Marianne Thieme en Esther Ouwehand met de fractiebioloog op werkbezoek geweest naar de Oostvaardersplassen. De P...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief