Honden dreigen geweerd te worden uit Vondelpark


8 juli 2006

Het Stadsdeel Oud-Zuid van de gemeente Amsterdam dreigt het loslopen van honden in grote delen van het Vondelpark te verbieden. Dit vanwege de vermeende overlast die dit tot gevolg zou hebben voor de overige bezoekers van het park. De Vereniging Hondenbezitters Vondelpark vertegenwoordigt de algemene belangen van hondenbezitters en hun sympathisanten in en rond het Vondelpark, in het bijzonder het belang om het Vondelpark als losloopgebied voor honden te behouden. De Partij voor de Dieren steunt haar in deze doelstelling.

De geschiedenis van het Vondelpark gaat terug tot 1864 toen de Vereeniging tot Aanleg van een Rij- en Wandelpark het initiatief nam om een park in Amsterdam aan te leggen. Diverse weilanden werden opgekocht en omgevormd tot het Nieuwe Park zoals het aanvankelijk wordt genoemd. Wanneer 2 jaar na de opening een beeld van de dichter Vondel wordt geplaatst is de naam Vondelpark geboren. Het in Engelse landschapstijl vormgegeven park is altijd beschikbaar geweest voor wandelaars, honden(bezitters) en ruiters. Tot 1953 is het Vondelpark in handen van de vereniging waarna het over wordt gedragen aan de gemeente Amsterdam omdat de kosten niet meer gedragen kunnen worden. Bij de overdracht committeert de gemeente Amsterdam zich aan de wens van de vereniging dat de honden los mogen blijven lopen. Hieraan wordt nu getornd.

Het Staddeel Oud-Zuid ziet het uitlaten en loslopen van honden als een van de grote irritatiebronnen van bezoekers van het Vondelpark. Hierbij wordt hondenpoep als grootste probleem genoemd, maar ook het loslopen van honden op zichzelf zou ergernis veroorzaken. Het stadsdeel heeft hiertoe voorstellen gedaan om bepaalde delen van het Vondelpark geheel te verbieden voor honden en voor andere delen een aanlijngebod in te voeren. Beperkte delen blijven over als losloopgebied. De Vereniging Hondenbezitters Vondelpark strijdt hiertegen. Het Vondelpark is indertijd juist ontworpen en bedoeld voor het loslopen van honden die in de stad leven. Het inperken van deze mogelijkheden doet geen recht aan de oorspronkelijke doelstelling van de oprichters van het park en is onnodig. Het Vondelpark is in de loop der jaren steeds intensiever gebruikt, maar honden hebben altijd los mogen lopen. De Partij voor de Dieren vindt dat dit recht behouden moet blijven omdat dit voor stadshonden een van de weinige plekken is waar zij vrij kunnen bewegen. Als een ieder zijn verantwoordelijkheid neemt zijn dergelijke maatregelen onnodig en kunnen ook in de stad mens en dier zonder problemen naast elkaar leven.

Verdere besluitvorming ten aanzien van de plannen van het Stadsdeel vindt plaats in het najaar van 2006.

Voor meer informatie over de Vereniging Hondenbezitters Vondelpark kunt u hier klikken. De plannen van het Stadsdeel Oud-Zuid vindt u hier.

Gerelateerd nieuws

PvdD hekelt groeiende jagerslobby in provincie Utrecht

Roeken vogelvrij verklaard Utrecht, 19 mei 2006 - De roek, een beschermde vogelsoort, is recentelijk door de provincie Utrech...

Lees verder

Mogelijk laatste circus met wilde dieren in Amsterdam

Circuscoalitie in actie tegen (dierenleed) circus Renz Circus Herman Renz is mogelijk het laatste circus met wilde dieren dat...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief