Herten bedreigd door jagers bij ecoduct A28


12 november 2012

De provincie Gelderland laat herten afschieten bij het ecoduct over de A28 bij Hulshorst, omdat er teveel herten het ecoduct zouden oversteken. Marianne Thieme heeft Kamervragen gesteld om opheldering te krijgen over het feit dat een ecoduct dat met rijksgelden is aangelegd om het leefgebied van grote hoefdieren te vergroten, nu als reden wordt aangevoerd om herten te schieten.

Marianne Thieme: “Wat begon als een kostbare operatie om de natuur te verbeteren, is verworden tot een soort van hertenlokdoos, een verbinding tussen de voedselarme Veluwe en de voedselrijke Hierdense Poort, die de herten fataal zal worden als de Provincie haar plannen doorvoert”.

Jagers liggen op de loer om de herten te schieten die over het ecoduct over de A28 komen. De herten lopen op deze manier in een fuik. Het boerenland aan de randmeerkust is als een gedekte tafel. De herten komen vanuit de bossen om zich tegoed te doen aan de lekkernijen die de boeren verbouwen. De jagers schieten vervolgens alle herten af die het provinciale quotum voor de Hierdense poort te boven gaan.

Marianne Thieme wil onder andere opheldering over waarom de discussie over afschot pas tot stand is gekomen na de aanleg van het ecoduct en wat de logica is achter de aanleg van een ecoduct dat een voedselarme zone (de Veluwe) en een voedselrijke zone (landbouwgronden in Hierden en Flevoland) met elkaar verbindt.

De aanlegkosten voor het betreffende ecoduct zijn niet alleen weggegooid geld wanneer grote hoefdieren geen onbelemmerde passage krijgen, maar ook is er sprake van een miljoenensubsidie voor hobbyjagers die de herten nu nog makkelijker voor de loop van het geweer krijgen.

U kunt de Kamervragen van Marianne Thieme hier lezen.

Donderdag 8 november was Niko Koffeman, senator van de Partij voor de Dieren, aanwezig bij het ecoduct en gaf een reactie op het afschot van de herten in Nieuwsuur. U kunt de uitzending hier terugkijken (vanaf 38:38).

De Partij voor de Dieren Gelderland heeft de Gedeputeerde om uitstel van de opening van het ecoduct gevraagd, zodat eerst meer duidelijkheid kan komen in de situatie. Daar wil de gedeputeerde vooralsnog niet aan tegemoet komen.

Gerelateerd nieuws

Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging probeert besluitvorming Tweede Kamer over jacht te beïnvloeden

De Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging heeft geprobeerd de besluitvorming in de Tweede kamer over de plezierjacht te be...

Lees verder

Opinie: De ontgroening van Rutte en Samsom

Samsom en Rutte zijn in hun pogingen onverenigbare jongensdromen tot een regeerakkoord te smeden volledig losgezongen van hun...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief