Haar­lem­mermeer eist verwij­dering campag­ne­borden


27 augustus 2012

De gemeente Haarlemmermeer heeft de Partij voor de Dieren gesommeerd de twee grootste campagneborden van de Nederlandse verkiezingscampagne te verwijderen op straffe van een dwangsom van € 10.000 per dag.

De borden, waarvan de grootste 150m2 groot is, staan in een weiland langs de A4 bij de afslag Nieuw-Vennep, nabij Schiphol. In 2010 eiste de gemeente eveneens verwijdering van campagneborden, toen met als argument dat de borden geplaatst waren op de grond van een boer die pachtte van de gemeente. Het pachtcontract zou plaatsing van de borden niet toelaten.

Dit jaar zijn de campagneborden geplaatst op het eigen terrein van een boer. Nu beroept de gemeente zich op het bestemmingsplan en het welstandsbeleid.

Lieke Keller, campagneleider van de Partij voor de Dieren is verbaasd over de sommatie van de gemeente. Het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens bepaalt in art. 10 dat iedereen recht heeft op het vrij uiten van zijn mening. Het beperken van de vrijheid van meningsuiting kan slechts als er sprake is van een 'pressing social need' die met de ingreep gediend wordt. Bovendien moet de proportionaliteit en subsidiariteit van de ingreep beoordeeld worden.

Juist in campagnetijd zou de vrijheid van meningsuiting niet beperkt mogen worden door lokale voorschriften die daaraan voorwaarden stellen wanneer de openbare orde of veiligheid niet in gevaar is. De gemeente Haarlemmermeer maakt met een onmogelijke verwijderingstermijn en een buitenproportionele dwangsom inbreuk op een landelijke verkiezingscampagne op een onoorbare manier.

De Partij voor de Dieren maakt bezwaar tegen de verwijdering van de campagneborden. Mocht dat bezwaar onverhoopt niet worden gehonoreerd dan overweegt de partij politiek asiel aan te vragen in een andere gemeente. Nu al worden burgers opgeroepen eventueel alternatieve locaties te melden waar de billboards een plek zouden kunnen krijgen mocht het daadwerkelijk tot verwijdering van de billboards komen.

Keller: “Het lijkt makkelijker megastallen te plaatsen op het platteland dan megabillboards die daartegen ageren. Ik kan me niet herinneren dat er ooit is opgetreden tegen eerdere massaal aanwezige weilandborden van CDA en VVD”.

Klik hier voor de zienswijze.

Gerelateerd nieuws

Esther Ouwehand neemt deel aan het Grote DierenVerkiezingsdebat 2012

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand gaat morgen het debat aan met woordvoerders van andere politieke partijen over verschillen...

Lees verder

Doorrekening van een taart die op is

Hoe lang kun je doorrekenen? Deze week presenteerden CPB en PBL hun analyse van de verkiezingsprogramma’s. Over hoe betaalb...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief