Gerechtshof: “Openbaar Minis­terie handelt in strijd met de begin­selen van een goede rechtsorde”


15 mei 2008

Kamervragen over het afmaken van honden in afwachting van hoger beroep in rechtszaak

Den Haag, 15 mei 2008- Het afmaken van in beslaggenomen honden terwijl de rechtszaak nog niet is afgewikkeld, is onwenselijk en bovendien in strijd met een goede rechtsorde, zo heeft het Gerechtshof in Den Haag geoordeeld. Diverse honden zijn de afgelopen maanden afgemaakt voordat het hoger beroep in hun zaak diende en dus voordat de rechter een definitieve uitspraak heeft kunnen geven over de vraag of de hond verboden is op grond van de Regeling Agressieve Dieren (RAD). Het is zo niet uit te sluiten dat de honden zijn afgemaakt terwijl zij niet verboden zijn. De Partij voor de Dieren eist opheldering en heeft Kamervragen gesteld aan de ministers van Justitie en Landbouw.

Beide ministers gaven onlangs in reactie op eerdere bezwaren van de partij tegen deze gang van zaken aan dat het mogelijk is om in beslaggenomen honden af te maken “als de kosten van de opvang niet in redelijke verhouding staan tot de waarde van het dier”. Het Gerechtshof gaf ook hierover een helder oordeel :“Wanneer een langdurige inbeslagname bezwaarlijk is, dient de strafzaak met voorrang te worden behandeld”. Op dit moment kunnen de rechtszaken tot wel een jaar tijd kosten. De eigenaren mogen de honden in die periode niet bezoeken. Marianne Thieme: “Beide ministers hebben met hun onjuiste voorlichting aan de Kamer aangegeven dat ze dieren zien als niet meer dan dingen. De correctie van het Haagse Gerechtshof zou niet nodig moeten zijn: juist van de verantwoordelijke ministers zou verwacht mogen worden dat ze de wet, de rechten van de eigenaren en het leven van dieren zouden respecteren.”

De Partij voor de Dieren wil van de ministers weten hoe in de toekomst zal worden voorkomen dat nog meer dieren vroegtijdig worden afgemaakt en vraagt daarnaast om excuses aan de eigenaren die volgens de uitspraak van het Haagse Gerechtshof op een grove manier zijn aangetast in hun recht op een behoorlijke behandeling van hun zaak.


De Kamervragen van Marianne Thieme aan de ministers van Justitie en LNV zijn hier te vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief