Geen circussen met wilde dieren meer in Groningen


4 april 2011

De Groningse gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren is erin geslaagd olifanten bij de Sinterklaasoptocht en circussen met wilde dieren voortaan uit de gemeente Groningen te weren. Moties die de Partij voor de Dieren hiertoe had ingediend bij de behandeling van de dierenwelzijnsnota zijn met overweldigend succes aangenomen in de Raad.

Fractievoorzitter Gerjan Kelder had wel gerekend op steun van andere fracties, maar dat de Raad bijna unaniem met de moties zou instemmen, daar had hij niet op durven rekenen. Kelder is bijzonder tevreden met het resultaat. "We hebben in de aanloop naar deze nota, met onze reactie op de dierenwelzijnsnota en de dierenwelzijnsavond die we hebben georganiseerd, voldoende weten aan te tonen dat circussen het welzijn van hun wilde dieren niet kunnen garanderen, ook al zouden ze dat nog zo graag willen."

Het welzijn van wilde dieren in circussen wordt alleen al aangetast door de dagenlange transporten, waarbij de dieren soms een etmaal lang geen toegang tot drinkwater en geen bewegingsvrijheid hebben. Wetenschappelijk onderzoek van de universiteit Wageningen heeft in 2009 uitgewezen dat met name het welzijn van olifanten in circussen erg slecht is. De dieren staan gemiddeld 17 uur per etmaal kruislings geketend. Olifanten zijn daarnaast niet geschikt om alleen gehouden te worden, omdat de dieren van nature in een complex sociaal systeem thuishoren.

Klik hier voor de motie over circussen met wilde dieren

Klik hier voor de motie over het gebruiken van olifanten bij sinterklaasoptochten

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief