Europees Stabi­li­teits Mecha­nisme (ESM): Onde­mo­cra­tisch, verstrekkend, ongewenst


16 mei 2012

De Partij voor de Dieren wil dat de besluitvorming rond het Europees Stabiliteits Mechanisme wordt uitgesteld tot na de verkiezingen van 12 september. Het ESM zou door Europa als een dubbele buffer voor Eurosteun gehanteerd worden naast het Europese noodfonds ESFS en zal miljarden vergen van de Nederlandse belastingbetaler.

De vorm waarin het ESM nu wordt voorgesteld is aan felle kritiek onderhevig van de diverse rekenkamers in Europese lidstaten, omdat er feitelijk sprake is van een blanco cheque voor een instantie die geen democratische verantwoording aflegt en juridisch onschendbaar is.

De Partij voor de Dieren ziet de overhaaste instelling van het ESM als een zeer ongewenste vorm van soevereiniteitsoverdracht, die niet zonder deugdelijke democratische legitimatie kan. De partij pleit er al langer voor een referendum te organiseren over het ESM-Verdrag. Dat pleidooi wordt echter niet gesteund door een meerderheid van de Kamer, ook niet door partijen die bekend staan als voorstanders van referenda zoals D66, GroenLinks en Partij van de Arbeid.

Een vergaande overdracht van de Nederlandse bevoegdheid om zelf te beslissen over Nederlands belastinggeld is geen zaak voor een demissionair kabinet. Het zou dan ook voor de hand liggen om de ratificatie van het ESM-Verdrag controversieel te verklaren, zoals met tal van onderwerpen gebeurt nadat een kabinet de steun in de Kamer kwijt is en er nieuwe verkiezingen zijn uitgeschreven. De Kamer besluit dan om omstreden onderwerpen pas weer te bespreken als de kiezer aan het woord is geweest en duidelijk is hoe de nieuwe verhoudingen liggen in het parlement. Het voorstel om het ESM controversieel te verklaren en dus in de ijskast te zetten tot na de verkiezingen wordt echter geblokkeerd door de demissionaire coalitiepartijen en de Kunduzcoalitie (D66, Groenlinks, Christenunie).

De Partij voor de Dieren vindt dat er niet over verstrekkende inbreuk op onze democratie gedebatteerd kan worden met een demissionair kabinet. Om die reden zal de Partij voor de Dieren zich verzetten tegen de behandeling van het ESM –en dreigende ratificatie van het verdrag- zoals die nu gepland staat voor 23 mei.

Gerelateerd nieuws

'Knapen en Atsma, blijf lekker thuis'

De Partij voor de Dieren vindt het zonde van het geld om twee demissionaire staatssecretarissen naar de VN-duurzaamheidsconfe...

Lees verder

Partij voor de Dieren: huidig ESM-verdrag onacceptabel

Het ondemocratische ESM-verdrag moet niet worden goedgekeurd door de Nederlandse regering. Er dient een referendum te komen...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief