Esther Ouwehand brengt werk­bezoek aan opvang voor zwaar mishan­delde paarden


22 augustus 2012

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand brengt vandaag een werkbezoek aan twee opvangadressen van Stichting Paard in Nood. Zij bezoekt daar o.a. het paard Mr. Jackson, een mini Appaloosa uit Frankrijk, die zijn leven als circusdier heeft gesleten en daar een behoorlijke gedragsstoornis aan heeft overgehouden. Toen het dier sterk vermagerd en verwaarloosd aangetroffen werd op een industrieterrein, kon het uit pure frustratie alleen nog maar rondjes draaien.

Daarnaast maakt zij kennis met het paard Doc, één van de zwaar verwaarloosde paarden uit Elkenrade, waar Stichting Paard in Nood zich eerder dit jaar over heeft ontfermd. De Partij voor de Dieren heeft tot twee keer aan toe Kamervragen gesteld over de kwestie, o.a. toen bleek dat de conditie van de dieren alleen maar was verslechterd nadat de dieren in beslag waren genomen door Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw, en Innovatie.

De opvangadressen voor deze paarden bevinden zich in Spaubeek en Waubach. Dankzij Stichting Paard in Nood, die zich o.a. hard maakt voor permanente opvang voor verwaarloosde paarden, zijn beide dieren inmiddels behoorlijk opgeknapt. Tijdens het werkbezoek laat Esther Ouwehand zich informeren in welke toestand de verwaarloosde dieren werden aangetroffen en hoe zij in de afgelopen periode verzorgd zijn.

De Partij voor de Dieren wil paardenmishandeling hard aanpakken. Het aantal meldingen van verwaarlozing neemt jaarlijks toe. De Partij voor de Dieren pleit voor betere wettelijke bescherming van paarden, zoals een verbod op paardenmarkten en een houdverbod voor dierenmishandelaars. Verder moet opvang van in beslag genomen dieren door de overheid sterk worden verbeterd. Hoewel de Partij voor de Dieren hierover al in 2011 een motie indiende, heeft CDA-staatssecretaris Henk Bleker deze motie nog steeds niet uitgevoerd.

Esther Ouwehand: “De overheid heeft de taak zorg te dragen voor een goede behandeling van in beslag genomen dieren. Elkenrade en andere voorbeelden laten zien dat Dienst Regelingen deze taak regelmatig verkwanselt, waardoor verwaarloosde dieren van de regen in de drup raken. Het is ontoelaatbaar dat dieren die een leven vol ontberingen achter de rug hebben, nog verder verwaarloosd worden op een door de overheid aangewezen opvangadres, en vervolgens vol ontstekingen en met aangekoekte mest door Dienst Regelingen vrij gegeven worden.”

http://www.hartvannederland.nl/nederland/limburg/2011/zwaar-verwaarloosde-ponys-gevonden/

https://www.partijvoordedieren.nl/tweedekamer/kamervragen/i/2439

https://www.partijvoordedieren.nl/tweedekamer/kamervragen/i/2455

https://www.partijvoordedieren.nl/tweedekamer/moties/i/1197

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren organiseert filmvertoning Sea the Truth op Bonaire

Dinsdag, 21 augustus 2012 - Vrijdagavond 31 augustus kunnen inwoners van Bonaire kennismaken met de Partij voor de Dieren ...

Lees verder

Marianne Thieme op werkbezoek bij Stichting AAP

Vandaag bracht Marianne Thieme een werkbezoek aan Stichting AAP. Zij liet zich hier informeren over de wijze waarop de sti...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief