Esther Ouwehand brengt tweedaags werk­bezoek aan duurzame pioniers


8 augustus 2012

Den Haag, 8 augustus 2012 - Esther Ouwehand trekt op 9 en 10 augustus langs duurzame landbouwpioniers rond Deventer en Zutphen. Esther bezoekt samen met Partij voor de Dieren-werkgroep Overijssel onder andere het centrum voor lokale economie ‘Hof van Twello’, de biologische tuinderij 'De Haverkamp' (Deventer) en de pluktuin van 'BioAkker' (Zutphen). Ook brengt zij een bezoek aan de stichting 'Buitengewone Varkens' in Ambt Delden en gaat ze met een boswachter op pad in het natuurgebied 'De Borkeld'.

De Partij voor de Dieren maakt zich sterk voor duurzaam voedsel. De reguliere intensieve landbouw kampt met grote problemen op het gebied van dierenwelzijn, biodiversiteitsverlies, bodemvruchtbaarheid en andere natuur- en milieuaspecten. Ook de boeren zelf hebben in dit systeem grote moeite om hun hoofd boven water te houden en zijn verworden tot kwetsbare schakels in steeds langere productieketens. Intussen zijn burgers de band met boeren en voedsel verloren. Dat moet en kan anders. De Partij voor de Dieren wil een radicale koerswijziging in het landbouwbeleid en een omschakeling naar regionale kwaliteitsproductie. Rond Deventer en Zutphen zijn al verschillende mooie voorbeelden te vinden die inspiratie bieden voor ontwikkelingen op andere plekken in Nederland.

Zo laten de innovatieve stadslandbouwers van de Hof van Twello zien dat duurzaam produceren voor de lokale markt tal van voordelen biedt: een natuurlijk landschap vol biodiversiteit, burgers die weer betrokken raken bij de teelt van hun voedsel en werkgelegenheid in plaats van verschraling, anonieme bulkproductie en verlies van arbeidsplaatsen. Ook biologische tuinderij De Haverkamp brengt burgers weer in contact met duurzaam, regionaal geteeld voedsel. Bovendien draagt tuinder Jopie Duinhouwer bij aan het behoud van oude graanrassen, onder meer door samen te werken met de Deventer bakker Ton IJsseldijk aan het unieke, ambachtelijke streekproduct Sallands Houtovenbrood. In Zutphen nemen inmiddels 190 gezinnen deel aan het Pluktuinproject op de BioAkker van Jan van Arragon. De pluktuin is een akker met groenten die je, als je lid bent, zelf mag oogsten. Doordat de oogstwerkzaamheden door de leden zelf worden uitgevoerd, is biologisch voedsel betaalbaar en toegankelijk.

Esther Ouwehand is zeer enthousiast over de voorlopers op het gebied van duurzaam en regionaal voedsel rond Deventer en Zutphen. Esther Ouwehand: "De pioniers in de regio’s Deventer en Zutphen zijn een inspiratie voor boeren en burgers in de rest van Nederland die werk willen maken van duurzaam voedsel in en om de stad. Het wordt de hoogste tijd dat de overheid inzet op een gezonde landbouw. Zij moet de boeren ondersteunen die willen omschakelen naar regionale, biologische kwaliteitsproductie"

De Stichting Buitengewone Varkens, die eveneens door Esther en de werkgroep wordt aangedaan, wil naar een doorbraak in de varkenshouderij: de varkens leven in familiegroepen in een bos of op een akker, hebben ruimte voor natuurlijk gedrag en kunnen slapen in een hut met ruim stro. De talloze potdichte (mega)stallen die het Overijsselse landschap vervuilen staan daarmee in schril contrast. Het provinciale bestuur legt de intensieve veehouderij nog altijd geen strobreed in de weg, waar niet alleen de dieren, maar ook de unieke Overijsselse natuurgebieden zoals de Borkeld onder te lijden hebben. Esther Ouwehand: “Er staat veel op het spel voor Overijssel. Het is een prachtige provincie met geweldige natuur, mooie landschappen en echte voorlopers op het gebied van duurzame landbouw. Het groene karakter wordt echter steeds verder bedreigd. De verkiezingen van 12 september worden bepalender dan ooit. Wordt de koers verlegd naar duurzame landbouw en bescherming van natuur, of wordt het unieke Overijsselse landschap opgeofferd voor stinkende megastallen?”

Gerelateerd nieuws

Opinie: Strategisch stemmen gaat ditmaal niet over de grootste partij

Partij voor de Dieren zet aan tot groene koerswijziging Nooit eerder was strategisch stemmen zo complex als 12 september ...

Lees verder

Thieme wil strengere regels brandveiligheid stallen

Marianne Thieme wil opheldering van het Kabinet waarom het nog steeds geen uitvoering geeft aan de aangenomen motie van de ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief