Esther Ouwehand bevrijdt circus­olifant


24 juni 2009

Den Haag 24 juni 2009- Met het doorknippen van een ketting om de levensgrote poot van een plastic olifant verzorgde Esther Ouwehand woensdag de aftrap van een ludieke actie voor circusdieren. Met de actie wordt aandacht gevraagd voor de erbarmelijke omstandigheden waaronder dieren in een circus moeten leven. Een week lang trekken Stichting Viervoeters en de coalitie ‘Wilde Dieren de Tent uit’ langs verschillende steden in Nederland om met een enorme plastic olifant aan het publiek te laten zien wat de dagelijkse praktijk in een circus inhoudt.

Elk jaar worden in Nederland honderden dieren van hot naar her gesleept om avond aan avond op te treden in circusvoorstellingen. In een rondtrekkend circus is het nagenoeg onmogelijk rekening te houden met de behoeften van dieren. Ze leven in te kleine transportkooien en lijden voortdurend onder de stress die de alsmaar veranderende omgeving, klimaat en blootstelling aan het publiek met zich meebrengt. Daarbij komt nog eens dat er nauwelijks controle is op dierenwelzijn in circussen.

Geen enkele tijger zou in het wild door een brandende hoepel springen, geen enkele olifant maakt uit eigen beweging een handstand. De training van de dieren om ze toch deze kunstjes te laten doen, is in veel gevallen dan ook weinig zachtzinnig. De continue stress veroorzaakt bij vele dieren afwijkend, stereotiep gedrag, zoals het heen-en-weer lopen van een tijger, of het ritmisch heen en weer bewegen door de olifant. Aan dit gedrag ligt altijd frustratie ten grondslag, zoals voortdurende onderdrukking van instincten en soortspecifiek gedrag.

De Partij voor de Dieren is fel tegen het gebruik van wilde dieren in circussen. In veel andere landen (zoals Oostenrijk, België, Denemarken, Finland en Zweden) is allang een geheel of gedeeltelijk verbod van kracht. Na veelvuldige pleidooien van de Partij voor de Dieren, leek zich vorig jaar een Kamermeerderheid af te tekenen. Op het laatste moment trok de SP zich echter terug –tegen haar verkiezingsbeloften in.

Door de onverwachte draai van de SP kreeg minister Verburg de ruimte om regelgeving uit te stellen en eerst nog een onderzoek te verrichten naar het welzijn van dieren in circussen. Esther Ouwehand: “Dat onderzoek is pure tijdverspilling. Ten koste van de dieren. In de loop der jaren zijn stapels (internationale) rapporten geschreven waaruit duidelijk blijkt dat wilde dieren ernstig te lijden hebben onder een leven in een circus. Onvoorstelbaar dat de SP hiermee heeft ingestemd, terwijl die partij in haar verkiezingsprogramma heeft gezegd een verbod te willen op wilde dieren in circussen”.

Het wachten is nu op de presentatie van de onderzoeksresultaten. Zodra die binnen zijn, zal de Partij voor de Dieren opnieuw aandringen op een nationaal verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen. Hoe eerder, hoe liever!

Kamervragen die door de Partij voor de Dieren gesteld zijn:

http://www.partijvoordedieren.nl/content/view/148//Fractie/view/kamervragen/696

http://www.partijvoordedieren.nl/content/view/148//Fractie/view/kamervragen/629

http://www.partijvoordedieren.nl/content/view/148//Fractie/view/kamervragen/23

http://www.partijvoordedieren.nl/content/view/148//Fractie/view/kamervragen/4

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief