Einde koppel­be­han­de­lingen in zicht


17 april 2013

De Tweede Kamer heeft gisteren een motie van de Partij voor de Dieren en de SP aangenomen die een einde moet maken aan het toepassen van koppelbehandelingen, waarbij alle dieren in een stal worden behandeld met antibiotica wanneer slechts een aantal dieren tekenen van ziekte vertoont. De afschaffing van koppelbehandelingen is een belangrijke stap in het verder terugdringen van het antibioticagebruik in de veehouderij.

Het overheidsbeleid voor het terugdringen van antibioticagebruik in de veehouderij is gericht op het drastisch verminderen van antibiotica. Koppelbehandelingen, een vorm van preventief antibioticagebruik, worden echter nog steeds standaard toegepast.

Tijdens het debat over dierziekten en antibioticagebruik in de veehouderij heeft de PvdD een motie ingediend waarin zij bij de regering aandringt strenge eisen op te stellen voor het toepassen van koppelbehandelingen en het gebruik ervan terug te dringen. De motie werd mede ondertekend door de SP.

Marianne Thieme: "Koppelbehandelingen zou in de mensenwereld betekenen dat wanneer één kind op een kinderdagverblijf oorontsteking heeft, alle kinderen een antibioticakuur krijgen voorgeschreven. Dit zou onbestaanbaar zijn, maar gebeurt massaal in de veehouderij. De Partij voor de Dieren vindt dit onacceptabel".

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief