Eerste debat van de nieuwe Kamer gaat over lijdensweg dieren bij slacht


28 maart 2017

De eerste mondelinge vragen van de nieuwe Kamer gingen over het onacceptabele dierenleed bij de slacht. Ze werden door Kamerlid Esther Ouwehand gesteld aan de staatssecretaris van Economische Zaken. Op aandringen van de Partij voor de Dieren gaat het kabinet inzetten op cameratoezicht in slachterijen.

Aanleiding voor de ondervraging van de bewindsman waren de undercoverbeelden van de actie-organisatie Animal Rights die lieten zien hoe in een Belgisch slachthuis zo’n beetje alle regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid structureel worden overtreden. Schokkend, maar niet verbazingwekkend, vond Ouwehand deze mensonterende behandeling van dieren in een slachthuis net over de grens: “Zo veel mogelijk vlees tegen zo laag mogelijke kosten: dat betekent letterlijk massaslacht door heel Europa –ook in Nederland.”

In Nederland worden elke dag meer dan 1 miljoen dieren gedood. Per uur worden 650 varkens geslacht. Controleurs van de NVWA hebben nog geen vijf seconden de tijd om een varken te keuren. De Onderzoeksraad voor Veiligheid constateerde bovendien dat de sector er ‘niet voor terugdeinst de wet te overtreden’. Ook in Nederland zijn de zorgen over de behandeling van dieren in slachthuizen dus groot. De Partij voor de Dieren vindt dat het aantal dieren dat geslacht wordt drastisch moet worden teruggebracht. Daarnaast dienen er in elk slachthuis camera’s aanwezig te zijn, waarvan de beelden voor zowel controleurs als het publiek beschikbaar moeten komen. Esther Ouwehand: ”Dat het kabinet nu ook vindt dat er cameratoezicht moet komen, is een eerste stap in de goede richting. Dat mag niet vrijblijvend zijn, maar verplicht. En het allerbeste voor dierenwelzijn is natuurlijk: minder dieren slachten.”

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief