Een knallend Nieuwjaar? Liever niet!


23 december 2008

Het einde van het jaar is weer in zicht en hoewel veel mensen dit graag uitbundig vieren met veel knal- en siervuurwerk, is er een groeiende groep mensen die genoeg heeft van deze praktijk. Pijn, angst en stress bij dieren en overlast en schade voor mens en milieu zijn voor veel mensen redenen om paal en perk te willen stellen aan deze traditie. De Partij voor de Dieren deelt deze opvatting en heeft om die reden vorig Kamervragen ingediend bij de ministers van LNV en VROM aangaande vuurwerk. Klik hier om de Kamervragen te lezen. In 2006, kort na onze entree in de Tweede Kamer, heeft de partij ook een amendement gesteund om vuurwerk financieel te belasten met een milieuheffing. In januari 2008 pleitte de Partij voor de Dieren tijdens het AO Vuurwerk voor het invoeren van een totaalverbod op particulier vuurwerk.

Om dierenleed zoveel mogelijk te voorkomen heeft de Dierenbescherming een aantal handige tips voor huisdiereigenaren:
• Laat uw hond op oudejaarsnacht voor 22.00 aangelijnd uit.
• Houd katten in huis en zorg dat kattenluik, ramen en deuren gesloten zijn.
• Controleer of het huisdier zijn naamkokertje nog omheeft of zorg dat het dier is gechipt.
• Zorg dat er tijdens het afsteken van vuurwerk tenminste één huisgenoot bij de dieren blijft.
• Vergeet ook niet de eerste dagen van het nieuwe jaar extra voorzichtig te zijn met het uitlaten van de hond; dit met het oog op overgebleven vuurwerk. En houd extreem angstige katten nog even binnen.

Wanneer u klachten heeft over vuurwerk dan kunt u contact opnemen met uw gemeente en de politie. Misbruik van vuurwerk naar dieren kunt u melden bij het meldpunt dierenmishandeling 0900 2021210 (0,10 ct./min) van de Dierenbescherming of bij de politie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief