Doorbraak: Nederland verbiedt import jacht­tro­feeën


29 april 2016

Jachttrofeeën van een groot aantal wilde diersoorten mogen Nederland niet meer worden ingevoerd. Hiermee geeft het kabinet uitvoering aan een aangenomen motie van Marianne Thieme (PvdD) en Rudmer Heerema (VVD). Per direct worden onder andere ivoor, tijgervellen en neushoornhoorn bij de grens geweerd.

Met onmiddellijke ingang wordt de import van jachttrofeeën van meer dan 200 diersoorten verboden. Het gaat onder meer om trofeeën van de witte neushoorn, olifant, jachtluipaard, leeuw, nijlpaard en ijsbeer. Dit is het resultaat van een motie van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en Rudmer Heerema (VVD), die in juli 2015 door de Tweede Kamer is aangenomen.

Jagers betalen veel geld voor jachtreizen op olifanten, leeuwen en andere bedreigde diersoorten. De trofeeën mochten tot op heden onder de noemer ‘persoonlijk bezit’ legaal geïmporteerd worden. De import van jachttrofeeën vormt een belangrijke sluiproute voor wildlife crime. Bij de Nederlandse grens is de herkomst van een dier niet meer te achterhalen en zo konden tot nu toe illegaal geschoten dieren en dierproducten binnengesmokkeld worden onder de noemer van “jachttrofee”.

Marianne Thieme: "Wildlife crime is niet alleen een serieuze bedreiging voor de biodiversiteit, maar ook voor de stabiliteit in de wereld. Het is een grote bron van inkomsten voor criminele en terroristische netwerken. Het is een doorbraak dat Nederland hier nu eindelijk paal en perk aan stelt.

Cecil
Jaarlijks worden tot 30.000 olifanten geschoten. In Zuid-Afrika zijn het afgelopen jaar 1215 neushoorns geschoten en in West-Afrika leven nog slechts 400 wilde leeuwen. Afgelopen jaar ontstond er grote internationale ophef toen een Amerikaanse tandarts op jachtsafari in Zimbabwe de bekende leeuw Cecil doodschoot.

Het nieuwe importverbod zorgt ervoor dat Nederlandse jagers niet langer thuis kunnen ‘pronken’ met buiten Europa geschoten wild. De Partij voor de Dieren hoopt dat hiermee een belangrijke prikkel is weggenomen om de buitenlandse natuur als schiettent te gebruiken. Van groot belang is echter dat ook ‘doorvoer’ van dergelijke jachttrofeeën op zo kort mogelijke termijn aan banden gelegd zou moeten worden.

Gerelateerd nieuws

Marianne Thieme kandidaat-lijsttrekker Partij voor de Dieren

Marianne Thieme wordt door het partijbestuur van de Partij voor de Dieren opnieuw voorgedragen als lijsttrekker voor de komen...

Lees verder

Marianne Thieme op lezingentournee door Australië

Op uitnodiging van de Australische dierenrechtenorganisatie Voiceless, houdt Marianne Thieme tussen 4 en 17 mei een serie lez...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief