Doorbraak: Java-apen uit labo­ra­torium terug bij Stichting AAP


20 juni 2016

De vijf Java-apen, die in 2014 in de Rotterdamse haven in beslag zijn genomen, zijn vandaag teruggebracht naar Stichting AAP. Hiermee geeft het kabinet uitvoering aan de aangenomen motie van Frank Wassenberg. In februari besloot het ministerie van Economische Zaken de dieren te verhuizen van Stichting Aap naar het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk, tot ongenoegen van een meerderheid in de Tweede Kamer.

In 2014 werden op een schip uit Maleisië vijf Java-apen ontdekt, die als verstekeling op het schip hadden meegevaren. De dieren zijn na de ontdekking eerst anderhalf jaar lang door Stichting AAP opgevangen en verzorgd. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) bleef eigenaar van de apen en besloot in februari de apen bij het apenlaboratorium BPRC in Rijswijk onder te brengen. PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg vond dit een onverstandig besluit. Hij noemde het BPRC indertijd “echt de allerlaatste plek waar je deze apen naar toe moet willen sturen.” Zijn motie om de apen permanent onder te brengen bij de stichting AAP werd gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer (PvdD, SP, GroenLinks, PvdA, 50PLUS, ChristenUnie, PVV en Groep Kuzu/Öztürk).

Wassenberg is verheugd over het feit dat de apen vandaag naar Stichting AAP zijn teruggebracht: “Stichting AAP heeft anderhalf jaar voor deze apen gezorgd. Ze zijn daar in goede handen. Ik ben blij dat ze nu definitief kunnen blijven.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief