Discussie over dier­proeven


5 februari 2009

Is het acceptabel om zenuwgassen te testen op apen? Mogen er dierproeven worden gedaan voor cholesterolverlagers? Moet er meer geld worden vrijgemaakt voor de ontwikkeling van dierproefvrije technieken? Publieke discussie over nut en noodzaak van de dierproeven die in Nederland worden verricht is tot nu toe niet goed mogelijk geweest. Besluitvorming over de toelaatbaarheid van dierproeven is niet openbaar, waardoor de ethische afwegingen die hierbij worden gemaakt niet kunnen worden gecontroleerd. De Partij voor de Dieren pleit al jaren voor de openbaarmaking van deze gegevens, zodat iedereen hier een oordeel over kan vormen.

Het AD publiceert deze week een serie artikelen over dierproeven. Op hun website is een enquête geplaatst naar de mening van de lezers over de toelaatbaarheid van dierproeven. Klik hier om de enquête in te vullen. De resultaten worden zaterdag 7 februari getoond tijdens een publieksdiscussie over alternatieven voor dierproeven in Utrecht. Geïnteresseerden kunnen zich de dag zelf nog registreren aan de deur.

In Nederland worden jaarlijks zo’n 600.000 dierproeven verricht. Daarnaast worden nog zo’n 400.000 dieren ‘gedood in voorraad’ zonder te zijn gebruikt in een proef.

Lees ook de bijdrage van Esther Ouwehand aan het debat over de VWS-begroting van 2009

Wij staan voor:

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief