Dier­trans­por­teurs en Henk Bleker stalken campagne Partij voor de Dieren


20 mei 2014

Diertransporteurs voerden vandaag in Friesland actie tegen de campagne van de Partij voor de Dieren die oproept tot een einde aan lange diertransporten in Europa. Een lege megaveewagen van kalvertransporteur Gerwin van Beek uit Barneveld, waarin doorgaans 250 kalfjes worden vervoerd, werd naast de campagneveewagen van de Partij voor de Dieren geplaatst. De sector schakelde voormalig staatssecretaris Bleker van Landbouw in om promotie te maken voor de veesector.

In het kader van de Europese verkiezingen maakt de Partij voor de Dieren een landelijke campagnetour met een omgebouwde veewagen. Om de kiezers duidelijk te maken dat diertransporten van meer dan twee uur onacceptabel zijn, heeft de veewagen een metamorfose ondergaan. Naar voorbeeld van de kunstenaar Banksy heeft de partij een veewagen uitgedost met pluche varkens, koeien, schapen, kippen en paarden. In de wagen kunnen mensen beelden zien van het dierenleed tijdens het transport.

De diertransportsector is duidelijk niet gediend van de campagne van de Partij voor de Dieren, die pleit voor het verkorten van de transportduur van dieren in de EU.

De Europese commissie liet deze week weten geen maatregelen te nemen om diertransporten in Europa te onderwerpen aan strengere regels. Marianne Thieme heeft daarop staatssecretaris Dijksma vandaag ter verantwoording geroepen tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer. Zij wees erop dat het kabinet nu aan zet is om de aangenomen motie van de Partij voor de Dieren uit te voeren. Deze motie roept de regering op een maximale transportduur in te stellen voor diertransporten vanuit Nederland. De Partij voor de Dieren wil zo snel mogelijk een einde aan de dieronterende transporten.


Rechts: de campagneveewagen van de PvdD; midden: megaveewagen van kalvertransporteur Gerwin van Beek; Links onder: voormalig staatssecretaris Henk Bleker staat pers te woord.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief