Actie tegen land­bouwgif in Limburg


20 mei 2014

De Partij voor de Dieren protesteerde gisteren tegen het gebruik van landbouwgif in Milsbeek (Limburg). Inwoners van deze gemeente hebben op meldpunt Gifklikker.nl laten weten dat ze zich grote zorgen maken over het gebruik van gif op zo'n 25 meter van hun huis. Kamerlid Esther Ouwehand reisde af naar Milsbeek om de situatie ter plaatse te bekijken. Samen met Frank Wassenberg, kandidaat voor de Europese Verkiezingen, constateerde ze dat de huizen nog dichterbij de akkers staan dan al gedacht. Kamerlid Esther Ouwehand timmerde onder grote belangstelling een bord in de grond, waarmee ze de aangrenzende wijk symbolisch uitriep tot Gifvrije Woonwijk.

Esther Ouwehand voerde 19 mei ook actie tegen landbouwgif in Noord-Brabant. Klik hier om meer te lezen over deze actie.Met de actie in Milsbeek onderstreept de Partij voor de Dieren de aanbeveling van de Gezondheidsraad om een veilige afstand te bewaren tussen de gifspuit en plekken waar mensen wonen, werken, wandelen of fietsen. Een van de melders schreef op Gifklikker.nl: "Ik maak me zorgen over het gifgebruik, zo dichtbij tuinen, woningen en natuur". En die zorgen zijn reëel. De verwaaiing en verneveling van landbouwgif kan risico’s opleveren voor omwonenden en passanten, zegt de Gezondheidsraad. Landbouwgif wordt in verband gebracht met ziektes als Parkinson, kinderleukemie en verminderde vruchtbaarheid. De Partij voor de Dieren vindt daarom dat de regering ervoor moet zorgen dat de gevaarlijkste gifstoffen snel van de markt gaan.

Tijdens de actie spraken Ouwehand en Wassenberg met bezorgde inwoners van Milsbeek. Zij vertelden dat er regelmatig bloemen geteeld worden op de velden rond Milsbeek, en dat er 's zomers een paar keer per week gespoten wordt. Ouwehand: "Deze velden liggen pal naast de woonwijk, alle adviezen van de Gezondheidsraad ten spijt. Er zit nog geen vijf meter tussen de akker en de eerste huizen. Als daar met gif gespoten wordt zit je niet prettig in je tuin."

In de Nederlandse landbouw, zoals in de bloemen- en fruitteelt, worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Die kunnen ernstige ziektes veroorzaken, zoals vruchtbaarheidsstoornissen, verschillende vormen van kanker en aandoeningen van het zenuwstelsel. Met name kinderen en zwangere vrouwen lopen gevaar, omdat (ongeboren) kinderen extra gevoelig zijn voor de toxische stoffen.

Actie tegen landbouwgif is hard nodig. De Nederlandse én Europese regels zijn veel te soepel en houden geen rekening met de gezondheid van omwonenden. Wassenberg: "Brussel geeft de gifproducenten voorrang boven het belang van een gezonde leefomgeving. De lobby van de chemische industrie is veel te machtig in Europa. Dat moet worden aangepakt."

Gifklikker.nl
De actie in Milsbeek is onderdeel van de landelijke Gifklikker-campagne waarmee de Partij voor de Dieren de schijnwerper zet op gifgevaarlijke plekken. Op Gifklikker.nl kunnen mensen hun zorgen kunnen uiten, zich gehoord weten, meldingen van andere kunnen lezen en ook veel informatie rondom gifgebruik kunnen vinden. Want hoewel de Gezondheidsraad recent aangaf dat zo'n loket eigenlijk een overheidstaak is, laat de overheid het nog steeds afweten.

Esther Ouwehand: “Zolang de regering niets doet, geven wij met Gifklikker.nl omwonenden een stem. De vele meldingen laten zien dat de gifspuit een enorme impact heeft op het dagelijks leven van mensen in het hele land. Totdat alle giftige troep van het land is, gaan wij door met actievoeren. Blijf uw zorgen melden!”


Esther Ouwehand en Frank Wassenberg voor de woonwijk die zij symbolisch gifvrij verklaarden

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief