Dieren­mis­han­deling vaak voorbode van huiselijk geweld


22 maart 2013

De Partij voor de Dieren heeft de minister van Veiligheid en Justitie en de staatssecretaris van Economische Zaken gevraagd om meer aandacht voor de relatie tussen dierenmishandeling en -verwaarlozing en huiselijk geweld. Uit onderzoek blijkt dat bij meer dan de helft van de gevallen van geweld gepleegd in huiselijke kring ook mishandeling van dieren plaatsvindt.

Huiselijk geweld gaat vaak gepaard met financiële zorgen, psychische problemen en dierenmishandeling en - verwaarlozing. Door bezuinigingen op de Dierenpolitie is er minder aandacht voor het bestrijden van dierenmishandeling. Hierdoor worden niet alleen minder gevallen van mishandeling van dieren gesignaleerd, maar ook minder geweldpleging richting mensen.

Slachtoffers van huiselijk geweld voelen zich vaak gedwongen te kiezen tussen het blijven in een gewelddadige relatie of het huis en de huisdieren waaraan ze gehecht zijn te verlaten. De Partij voor de Dieren vraagt om meer rekening te houden met deze huisdieren. Opvangcentra voor slachtoffers van huiselijk geweld bieden vrijwel geen mogelijkheid om huisdieren van de slachtoffers op te vangen of onder te brengen.

Marianne Thieme: “Het is belangrijk dat opvangcentra ook aandacht hebben voor huisdieren die eventueel achterblijven, bijvoorbeeld in de vorm van opvangplekken of pleegzorg voor huisdieren van huiselijk geweld”.

Gerelateerd nieuws

PvdD: perk jachtprivileges sterk in

Marianne Thieme dient twee voorstellen in waardoor de jacht in Nederland vergaand beperkt zal kunnen worden. Thieme zal via e...

Lees verder

Staatssecretaris Dijksma executeur testamentair

Voorafgaand aan de inwerkingtreding van de door Henk Bleker voorbereide besluiten Houders van Dieren en Doden van Dieren en o...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief