Dieren­am­bu­lances buitenspel gezet door jagers en politie bij opvang verkeers­slacht­offers


28 maart 2007

Den Haag, 29 maart 2007. Dierenambulances mogen niet meer in aktie komen om in het wild levende dieren zoals reeën te redden na een aanrijding. Dat blijkt uit een intern memo van de politie in IJsselstreek en Achterhoek dat de Partij voor de Dieren in bezit heeft gekregen.

Waar dierenambulances decennialang belangeloos uitrukten om reeën en hun zogende jongen te redden of uit hun lijden te verlossen in geval van aanrijdingen, hebben politie en jagers nu bepaald dat dierenambulances uitgesloten zijn van deze vorm van hulpverlening.

De aangereden dieren worden in alle gevallen (ook als ze nog te redden zouden zijn) door jagers doodgeschoten en aan de poelier geleverd. In sommige gevallen, zoals bijvoorbeeld in de gemeente Epe, krijgen de jagers ook nog 50€ beloning per afgevoerd dier, betaald door de gemeente.

Over de opbrengst van de levering van deze ‘jachtbuit’ aan de poelier bestaat onduidelijkheid. Ook over het lot van jonge reeën waarvan de moeder is gedood, bestaat onduidelijkheid, maar aangenomen wordt dat ook deze dieren in veel gevallen rücksichtslos worden gedood en verkocht.

De Partij voor de Dieren wil van de minister weten of ze vindt dat jagers en politie op deze wijze dierenbeschermers buiten spel kunnen zetten, of ze het correct vinden dat jagers en politie in het wild levende dieren vooral als jachtbuit lijken te zien en of ze bereid is dierenambulances niet alleen een ontheffing te verlenen voor het vervoeren en opvangen van gewonde in het wild levende dieren, maar ze daarvoor ook tegemoet wil komen in de gemaakte kosten.

De Partij voor de Dieren vindt dat bij hobbyjagers teveel belangen en bevoegdheden geconcentreerd zijn, namelijk die van wildteller, dierenpolitie-agent, aanklager, rechter, beul én leverancier aan de poelier. Er zou meer onafhankelijk toezicht moeten komen om belangenverstrengeling in deze sfeer te voorkomen.

Klik hier voor de Kamervragen aan de ministers van LNV en Justitie over de opvang van verkeersslachtoffers onder in het wild levende dieren

Wij zijn tegen:

Gerelateerd nieuws

Opinie: Met zulke bondgenoten heb je geen vijanden meer nodig: CDA zet het agrarisch gezinsbedrijf op spel

Jammer dat Ger Koopmans van het CDA zo negatief reageert (ND 21 maart) op het voorstel van Milieudefensie om de sector een kw...

Lees verder

Landbouwcoalitie verwerft opnieuw dominante positie in vaste kamercommissie LNV

Met de verkiezing van Annie Schreijer-Pierik (CDA) tot voorzitter van de vaste kamercommissie voor LNV en die van Bas van der...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief