Debat over risico's van gif voor bijen


3 april 2012

Het verband tussen bijensterfte en gevaarlijk landbouwgif is weer terug op de politieke agenda: Esther Ouwehand heeft daarover vandaag een debat aangevraagd. Wetenschappelijk onderzoek heeft vorige week opnieuw aangetoond dat er een verband is tussen neonicotinoïden en de sterfte van bijen, terwijl de staatssecretaris dat feit eerder die week nog ontkende in een brief aan de Kamer.

De twee artikelen die het wetenschappelijke tijdschrift Science publiceerde, zijn het zoveelste bewijs van de schadelijkheid van neonicotinoïden voor bijen en hommels. De dieren raken de weg kwijt naar hun volk en brengen 85 procent minder koninginnen voort. Daarbij blijkt uit deze onderzoeken dat ook zeer kleine hoeveelheden van het gevaarlijke landbouwgif schadelijk zijn voor de bijen. De Partij voor de Dieren wil dat dit gif zo snel mogelijk verboden wordt. Bleker vindt dat niet nodig. Hij baseert zich daarbij op het rapport van de WUR, dat ook al zware kritiek te verduren krijgt van collega-wetenschappers. Over het onderzoek is zelfs al een officiële klacht ingediend door een gerenommeerde toxicoloog die stelt dat veel onderzoeken niet zijn meegenomen door de WUR. Bovendien verricht de WUR veel betaald onderzoek voor de producenten van landbouwgif.

Esther Ouwehand wil van de staatssecretaris een reactie op de 2 artikelen in Science. Verder vroeg ze om de precieze onderzoeksopdracht aan de Universiteit Wageningen en alle correspondentie over het onderzoek tussen de Universiteit Utrecht, Universiteit Wageningen en staatssecretaris Bleker. Ouwehand: “We willen dat de waarheid boven tafel komt over de gang van zaken bij dit onderzoek. Bijensterfte heeft desastreuze gevolgen voor de landbouw, want bijen zijn nodig voor het bestuiven van gewassen. Tachtig procent van onze voedselgewassen is afhankelijk van bestuiving door de bij. Wie er nu voor kiest de bij niet te redden, heeft uiteindelijk zichzelf ermee.”

Lees hier Bijdrage Ouwehand AO Gewasbeschermingsmiddelen en bijensterfte
Lees hier Inbreng SO Gewasbeschermingsmiddelen en Bijensterfte

Gerelateerd nieuws

Kamervragen over verven van dieren

Anja Hazekamp heeft Kamervragen gesteld over het toenemende gebruik van geverfde dieren voor het vermaak van mensen. Aanle...

Lees verder

Betere bescherming Antarctica

Nu stijgende toeristenaantallen en klimaatverandering Antarctica onder zware druk zetten, is de Partij voor de Dieren blij...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief