Debat onver­doofd ritueel slachten in de senaat


11 juni 2012

Dinsdag 12 juni spreekt de Eerste Kamer opnieuw over het initiatiefwetsvoorstel van Marianne Thieme voor een verbod op onverdoofd slachten. De wet werd op 28 juni vorig jaar met een overweldigende meerderheid van 116-30 aangenomen in de Tweede Kamer, maar de behandeling in de Eerste Kamer werd na de eerste termijn geschorst. Nu staat op de agenda het convenant dat staatssecretaris Bleker tijdens de behandeling van het wetsvoorstel te elfder ure aankondigde en de reactie van Marianne Thieme daarop. Ook zullen Bleker en Thieme de vragen beantwoorden die de Eerste Kamer bij de eerdere behandeling stelde. De stemming over het initiatiefwetsvoorstel staat gepland voor volgende week dinsdag.

De Partij voor de Dieren vindt het noodzakelijk dat er een einde komt aan de uitzonderingspositie die nog steeds geldt voor slachters met een religieuze achtergrond – ondanks het feit dat onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek aangeeft dat daaruit onnodig en ernstig lijden van dieren door wordt veroorzaakt. Ieder jaar wordt in Nederland een groot aantal dieren onverdoofd ritueel geslacht, overwegend voor de export. En dat terwijl dierenartsenorganisaties in Nederland en Europa spreken van onaanvaardbaar lijden.

Mocht het wetsvoorstel onverhoopt niet worden aangenomen, dan kan de onverdoofde rituele slacht in Nederland voorlopig doorgang blijven vinden. Volgens het convenant krijgen religieuze slachters de gelegenheid tot onverdoofd slachten, waarbij het lijden maximaal 40 seconden mag duren. De Partij voor de Dieren vindt het verbazingwekkend dat vele maanden van onderhandeling niet meer hebben opgeleverd dan dit voorstel, dat sterke gelijkenis vertoont met het door de Tweede Kamer in grote meerderheid verworpen amendement van CDA-Kamerlid Ormel.

Marianne Thieme: β€œEr moet hoe dan ook een wettelijk verbod komen op het onverdoofd slachten van dieren. Een lange, pijnlijke en stressvolle doodsstrijd voor dieren is onbestaanbaar in het Nederland van nu.”

Gerelateerd nieuws

Thieme geeft persconferentie over convenant rituele slacht voorafgaand aan presentatie staatssecretaris

Marianne Thieme, indiener van het wetsvoorstel voor een verbod op onverdoofde rituele slacht, gaf vanmiddag een persconferent...

Lees verder

Koffeman vraagt hoofdelijke stemming wetsvoorstel verdoofd slachten

In de Eerste Kamer heeft senator Niko Koffeman een hoofdelijke stemming aangevraagd over het wetsvoorstel dat het onverdoof...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief