De Partij voor de Dieren helpt Van Roosmalen aan nieuw paspoort


20 mei 2010

De wereldberoemde primatoloog Marc van Roosmalen ontvangt morgen zijn Nederlands paspoort. Vandaag legt hij de verbondenheidseed af in Zoetermeer, waarmee hij morgen zijn paspoort kan ophalen. De Partij voor de Dieren is blij dat Van Roosmalen zijn paspoort weer terug krijgt, zodat hij zich opnieuw kan inzetten voor het behoud van het Braziliaanse Amazonegebied.

De Tilburgse en Leidse werkgroepen van de Partij voor de Dieren zijn eind 2009 een lobby en een petitie gestart om druk uit te oefenen op de Nederlandse regering om de bioloog zijn Nederlands paspoort terug te geven. Van Roosmalen was in de problemen geraakt nadat hij in Brazilië in 2007 was opgepakt en gevangengezet op beschuldigingen van ‘biopiraterij’ en het zonder vergunning houden van weesapen.

Volgens de milieuactivist wilde de overheid, onder druk van projectontwikkelaars en de houtkapindustrie ‘van hem af’. Hij vreesde voor zijn leven. In 2008 sprak het hoger gerechtshof in Brazilië hem gedeeltelijk vrij en in 2009 vluchtte hij naar Nederland. Sinds Brazilië in 2007 zijn Braziliaans paspoort heeft ingenomen was hij ‘statenloos’, omdat hij zich tien jaar eerder had laten naturaliseren tot Braziliaan.

Van Roosmalen wil met zijn nieuwe paspoort terug naar Brazilië om een documentaire te maken over de genocide op Indianen in het Amazonegebied. Deze onderneming wordt minstens zo gevaarlijk geacht als het ageren tegen de kap van het Amazonewoud en de corruptie van de lokale overheid. Maar met zijn Nederlandse paspoort kan Van Roosmalen rekenen op betere bescherming.

De Partij voor de Dieren stelde eind 2009 al Kamervragen aan de ministers van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie waarin de Partij voor de Dieren de Nederlandse regering oproept de primatoloog het Nederlandse staatsburgerschap te geven.

Gerelateerd nieuws

Wereldpremière 'Sea the Truth' in Tuschinski

Op woensdagochtend 19 mei a.s. zal de wereldpremière plaatsvinden van ‘Sea the Truth’, de nieuwe documentaire van de Nicolaas...

Lees verder

Verlos ons van het CDA!

Amsterdam, 24-05-2010 – PINK!, de politieke jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren, heeft een openbare aanklacht ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief