Dalai Lama bond­genoot Marianne Thieme


5 juni 2009

Alle wezens hebben hetzelfde recht om zonder angst te leven", vindt de dalai lama. We hebben dus geen recht andere wezens te exploiteren, aldus de Tibetaanse geestelijk leider vrijdagochtend tegen een van instemming glimmende Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD).

De dalai lama had in de Oude Vergaderzaal op het Binnenhof een ontmoeting met enkele Kamerleden en Thieme zag haar kans schoon de geestelijke te vragen naar zijn mening over de massaproductie van vlees. Geen goede zaak, beaamde deze. Hij zei het bemoedigend te vinden dat er groepen opstaan voor de rechten van dieren. Bij medische experimenten moet haarscherp worden gekeken of ze echt wel nodig zijn, vindt hij, en moet goed rekening worden gehouden met de pijn van het proefdier.

De dalai lama riep de Nederlanders op zoveel mogelijk vegetarisch te eten en kinderen op te voeden in een respectvollere houding ten opzichte van andere vormen van leven. Zelf werd hij in 1956 vegetariër. Alleen, zo vertelde hij, kreeg hij meteen geelzucht. „Toen had ik de kleur van de levende Buddha”, grinnikte hij. Op dokteradvies nam hij toch weer dierlijk voedsel tot zich.

Als de dalai lama zou stemmen, zou hij een groene of een dierenpartij kiezen, verklapte hij.

Bron: Trouw, vrijdag 5 juni 2009

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief