Burger­ini­ti­atief tegen dier­proeven op honden en katten


8 maart 2011

Vandaag heeft de Anti Dierproeven Coalitie haar burgerinitiatief gepresenteerd voor een verbod op dierproeven met honden en katten. Meer dan 75.000 honden en 30.000 katten zijn in Nederlandse laboratoria gebruikt voor experimenten tijdens de afgelopen decennia. Ruim 57.000 mensen hebben hun handtekening onder de petitie gezet waarin de Tweede Kamer wordt verzocht onmiddellijk een einde te maken aan deze dierproeven.

Esther Ouwehand nam vanmiddag een pakket met handtekeningen in ontvangst. De Partij voor de Dieren is blij met de brede ondersteuning van het burgerinitiatief van de Anti Dierproeven Coalitie. Esther Ouwehand: “Een ruime meerderheid van de Nederlanders heeft grote moeite met dierproeven. De meeste partijen in de Kamer negeren dat. Het brede maatschappelijke verzet tegen experimenten op levende dieren arriveert nu in het hart van onze democratie. Complimenten!”

De Partij voor de Dieren wil zo snel mogelijk een einde aan alle dierproeven en heeft sinds haar intrede in de Kamer tal van initiatieven genomen om het aantal experimenten op dieren terug te dringen en het dierproevenbeleid in Nederland en Europa aan te scherpen. Zo is het budget voor alternatieven voor dierproeven verdubbeld en moet voortaan bij de financieren van wetenschappelijk onderzoek door de overheid vooraf worden bekeken of daar geen dierproeven mee worden gedaan.

Voor de komst van de Partij voor de Dieren werd er in de Kamer nauwelijks over dierproeven gesproken. Nu wordt minstens een keer per jaar tijd vrijgemaakt op de agenda voor een debat. Het burgerinitiatief voor een verbod op experimenten op honden en katten zal de Kamer opnieuw dwingen zich te buigen over de morele dilemma’s van het gebruik van proefdieren in ons land.

De Commissie voor de burgerinitiatieven zal het voorstel van de Anti Dierproeven Coalitie de komende maand toetsen aan de regels die gelden voor het indienen van burgerinitiatieven. De Partij voor de Dieren wacht het oordeel van die commissie af, maar zal in elk geval aandringen op behandeling in de Kamer. De Anti Dierproeven Coalitie heeft de minimumgrens van veertigduizend handtekeningen voor een burgerinitiatief ruimschoots overschreden. Hiermee hebben tienduizenden Nederlanders een belangrijk signaal afgegeven.


Zie ook de bijdragen aan (door de PvdD aangevraagde) Kamerdebatten over dierproeven
en de Kamervragen die de Partij voor de Dieren heeft gesteld

Gerelateerd nieuws

PVV blokkeert maatregelen brandveilige stallen

Een motie van de Partij voor de Dieren, mede ingediend door SP en PvdA, heeft vandaag geen meerderheid gehaald in de Tweede...

Lees verder

Schriftelijk Overleg over megastallen roept vragen op over houding kabinet

De Partij voor de Dieren heeft tijdens het Schriftelijk Overleg Megastallen staatssecretaris Bleker van Landbouw opgeroepen...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief