BTW op dierlijk voedsel naar 19 procent


3 november 2011

De Partij voor de Dieren heeft de aanval ingezet tegen willekeur in de belastingregels. Esther Ouwehand en Marianne Thieme dienden drie voorstellen in die ervoor moeten zorgen dat de diensten van de dierenarts voortaan vallen onder het verlaagde BTW-tarief, net als het aanbod van dieren uit asielen. Ook wil de Partij voor de Dieren dat er over voedingsmiddelen die voor meer dan de helft uit dierlijke producten bestaan in de toekomst 19% moet worden betaald. De Kamer stemt dinsdag over de voorstellen.

Momenteel is het zo geregeld in Nederland: Over alle dieren die consumenten aanschaffen om goed te verzorgen, betalen ze 19% BTW. Ook wanneer zij hun zieke dier door dierenartsen laten behandelen, moeten zij 19% extra afrekenen. Bij dieren die daarentegen worden gekocht om vet te mesten, te slachten en vervolgens op te eten, komt daar maar 6% belasting bovenop. De Partij voor de Dieren vindt dit een vreemde gang van zaken en wil daarom dat de staatssecretaris de tarieven aanpast.

Concreet betekent dit dat de partij de staatssecretaris vraagt dierlijke producten in de toekomst onder te brengen in het hoge BTW-tarief. In aanvulling daarop zou de belastingwetgeving de mensen die goed voor hun dieren zorgen juist tegemoet moeten komen. De diensten die dierenartsen leveren aan gezelschapsdieren, horen wat de Partij voor de Dieren betreft te vallen onder het lage BTW-tarief van 6%.

Esther Ouwehand: “Vlees, vis, eieren en zuivel horen in het hoge BTW-tarief, want dat zijn luxeproducten waarvan de consumptie buitensporig is. Dat hoort dus thuis onder het tarief van 19%. Het beter laten maken van je zieke huisdier door een dierenarts is geen luxe maar noodzaak, en zou als zodanig ook belast moeten worden: met 6% dus.”

Lees hier het amendement dat Marianne Thieme en Esther Ouwehand indienden om het BTW-tarief op de vergoeding voor asielen te verlagen.

Lees hier het amendement over een laag BTW-tarief op diensten van dierenartsen aan gezelschapsdieren

Lees hier de motie om het normale BTW-tarief van 19% te heffen op de verkoop van voedingsmiddelen die voor meer dan 50% bestaan uit dierlijke ingrediënten

Gerelateerd nieuws

Eindelijk regels voor brandveiligheid van stallen

Er komen eindelijk regels om stallen met dieren te beschermen tegen brand. De Tweede Kamer nam dinsdag een motie aan van d...

Lees verder

Esther Ouwehand: "Zonder natuur geen economie"

Esther Ouwehand heeft het kabinet tijdens de behandeling van de Economie-begroting indringend gewezen op de noodzaak de nat...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief