Brussel zet lidstaten buitenspel bij vrij­han­dels­verdrag CETA 


29 juni 2016

Afgelopen dinsdag heeft Europese commissievoorzitter Juncker Nederland te kennen gegeven dat de nationale parlementen van de lidstaten niet gaan over al dan niet instemmen met CETA, het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada. Marianne Thieme heeft vandaag in de Tweede Kamer verzocht om een debat met het Kabinet. Een Kamermeerderheid heeft dit verzoek gesteund. Het vrijhandelsverdrag geeft meer macht aan multinationals en bedreigt de democratie en de standaarden op het gebied van voedselveiligheid, privacy, dierenwelzijn en milieu. De Partij voor de Dieren is tegen CETA en wil een referendum. Een dergelijk vergaand vrijhandelsverdrag moet aan de nationale parlementen in de EU en de burger worden voorgelegd.

EU-voorzitter Juncker wil nationale parlementen buitenspel zetten bij de goedkeuring of afwijzing van CETA. Dit vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada vormt niet alleen een ernstige bedreiging voor de democratie, dierenwelzijn, natuur, milieu en de Nederlandse boeren, maar is ook een achterdeur naar de Europese markt voor Amerikaanse bedrijven die een dochteronderneming in Canada hebben. Daarom is het voor de Partij voor de Dieren van het grootste belang dat Nederland de mogelijkheid heeft om zelfstandig nee te zeggen tegen CETA. Op initiatief van Marianne Thieme gaat de Tweede Kamer na het zomerreces hierover in debat met de minister van Buitenlandse Handel.

Thieme: “Wat Juncker betreft treedt CETA zo snel mogelijk in werking, zonder eerst de burger of de afzonderlijke parlementen te raadplegen of zelfs het advies van het Europese Hof van Justitie af te wachten! Nederland moet ja of nee tegen CETA kunnen zeggen. Bij voorkeur in een referendum, maar op zijn minst in de Kamer.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief