“Brussel, laat hormoon­ver­stoorder niet opnieuw toe!”


2 maart 2016

Marianne Thieme roept het kabinet op om tegen hernieuwde toelating van het hormoonverstorende gif glyfosaat te stemmen. Maandag stemt de Europese Commissie over hernieuwde toelating voor 15 jaar. Glyfosaat heeft ernstige gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu.

Maandag wordt in Brussel besloten of glyfosaat opnieuw voor een periode van 15 jaar in Europa toegelaten wordt. De Wereldgezondheidsorganisatie (IARC) noemt deze stof, die onder andere in het landbouwgif Roundup van Monsanto zit, “waarschijnlijk kankerverwekkend” en onderzoekers wereldwijd wijzen erop dat het hormoonverstorend werkt. Op dit moment wordt glyfosaat in grote hoeveelheden aangetroffen in oppervlaktewater, gewassen en voedingsmiddelen.

De Partij voor de Dieren wil dat Nederland de volksgezondheid voorop stelt en daarom maandag tegen hernieuwde toelating van glyfosaat stemt. Marianne Thieme: “De Europese Ombudsman heeft onlangs gezegd dat het onwettelijk is om stoffen toe te laten waarvan niet zeker is dat ze veilig zijn. Dit is de uitgelezen kans voor Nederland en Europa om nee te zeggen tegen het ziekmakende gif glyfosaat dat in ons water en voedsel terecht komt.

Update: het Europees Parlement heeft op 7 maart het besluit over hernieuwde toelating van glyfosaat uitgesteld.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief