Brood­roofactie voor aandacht voed­sel­crisis door Europese veehou­derij


10 april 2009

Vanmorgen hebben leden van de Partij voor de Dieren onder leiding van Marianne Thieme en de lijsttrekker voor het Europees Parlement Natasja Oerlemans met een symbolische broodroofactie bij de Albert Heyn in de Niersstraat in Amsterdam aandacht gevraagd voor de ongelijke voedselverdeling in de wereld. Veertig procent van de wereldwijde graanoogst wordt gevoerd aan dieren in de veehouderij, met name voor de vleesproductie voor rijke westerse consumenten. De productie van 1 kilo vlees kost 3 tot 8 kilo graan en tienduizenden liters drinkwater. Daarnaast neemt de veehouderij 80 procent van de wereldwijde landbouwareaal in beslag. Er zouden miljarden monden meer op de wereld gevoed kunnen worden als westerse consumenten wat vaker het vlees laten staan.

Met Pasen wordt traditiegetrouw altijd lekker veel gegeten. En ieder jaar moet daar natuurlijk weer flink voor worden ingeslagen bij de plaatselijke supermarkt. De Partij voor de Dieren wil in aanloop naar de paasdagen aandacht vragen voor iets van een heel andere orde: namelijk de enorme voedselcrisis die de wereld op dit moment teistert. Het beleid van de Europese Unie stoot mensen aan de andere kant van de wereld het brood uit de mond. Daarom heeft de Partij voor de Dieren consumenten symbolisch laten voelen hoe het is om mis te grijpen naar het brood als de schappen in de supermarkt leeg zijn. Aan het winkelende publiek is een flyer uitgedeeld met een toelichting over de achtergrond van de actie. Het brood is overhandigd aan de voedselbank.

Terwijl in het westen meer dan 1 miljard mensen aan overgewicht lijden, gaan dagelijks 1 miljard mensen in ontwikkelingslanden met honger naar bed. En deze ongelijke voedselverdeling in de wereld wordt alsmaar erger. Ondertussen worden de mensen in ontwikkelingslanden ook als eerste en het hardst getroffen door de andere crises die de wereld teisteren: de klimaatcrisis, de watercrisis, de grondstoffencrisis en de biodiversiteitscrisis. Juist nu zullen we solidair moeten zijn met mensen aan de andere kant van de wereld. Dat betekent dat we ook moeten kijken naar de wijze waarop wij voedsel produceren en consumeren.

Door deel te nemen aan de verkiezingen voor het Europese Parlement op 4 juni beoogt de Partij voor de Dieren als eerste politieke partij met als hoofdthema dieren, natuur en milieu vertegenwoordiging in een internationaal parlement te realiseren.
De Partij voor de Dieren beziet als enige politieke partij de huidige crises die de wereld teisteren in samenhang en levert daar simpele en betaalbare oplossingen voor aan in Europees verband.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief