Bleker moet optreden tegen pony­ver­loting


2 september 2011

Ondanks de belofte van staatssecretaris Bleker het verbod op het verloten van dieren scherp te handhaven houdt manege De Delft in Assendelft opnieuw een ponyloterij. Vorig jaar kwam de manege al in opspraak vanwege net zo’n loterij, waarbij deelnemers kans maakten op een tegoedbon voor een pony. Hoewel de Kamervragen van de Partij voor de Dieren daarover leidden tot een duidelijke bevestiging van de staatssecretaris dat dit in strijd is met de wet, probeert de manege ook dit jaar weer bezoekers te trekken door een pony te verloten. Kamerlid Esther Ouwehand noemt de actie brutaal en vraagt de staatssecretaris in actie te komen.

Ouwehand stelde in 2010 al Kamervragen over het handhaven van het verbod op het verloten van dieren, nadat twee maneges het verbod probeerden te omzeilen door middel van het verloten van een waardebon die ingewisseld kon worden tegen een pony.

Staatssecretaris Bleker heeft toen bevestigd dat de actie in strijd is met de Gezondheid- en welzijnswet voor dieren. In zijn antwoord liet hij weten dat het houden van dieren een bewuste keuze vereist en dat het daarom niet wenselijk is dat door omstandigheden, zoals door het winnen van een prijs, wordt bepaald bij welke persoon de zorg voor een dier komt te liggen. Dat de prijs in de vorm van een waardebon is gegoten, die desgewenst kan worden ingewisseld voor een pony, doet naar zijn mening niets af aan het verbod.

De werkgroep Noord-Holland Noord van de Partij voor de Dieren heeft de manege voor het derde achtereenvolgende jaar aangeschreven en gevraagd de wedstrijd niet door te laten gaan.

Esther Ouwehand hoopt dat de nieuwe Kamervragen ertoe leiden dat de wet beter wordt gehandhaafd en overtreders strenger worden gestraft. “Het lijkt erop dat Bleker niet oplet of maneges zich wel aan de wet houden. Bovendien stellen de straffen die worden opgelegd als er wel wordt gehandhaafd nauwelijks iets voor. Dat werkt natuurlijk niet. Het verloten van dieren is niet voor niets verboden – hoog tijd dat daar ook echt een einde aan komt.”


Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief