Beerput Nederland: onderste steen moet boven


7 december 2017

Kamerlid Frank Wassenberg heeft, samen met GroenLinks, een debat aangevraagd over de documentaire Beerput Nederland. Daarin is te zien hoe afvalverwerkers decennia lang de milieuwet kunnen overtreden zonder te worden aangepakt. Wassenberg: “Voor de overheid gelden kennelijk de belangen van die vervuilende bedrijven zwaarder dan de belangen van burgers, natuur en milieu. Wat ons betreft komt de onderste steen boven.”

De Partij voor de Dieren zal er in het debat voor pleiten dat er meer wordt geïnvesteerd in de politie. Wassenberg: “Door jarenlange bezuinigingen is er onvoldoende capaciteit om goed te controleren.” Dat geldt ook voor het ministerie, waar door bezuinigingen onvoldoende kennis is over milieucriminaliteit. “Zo kon het gebeuren dat veroordeelde bedrijven zelfs meeschreven aan milieuwetten. Dat kan absoluut niet. Die kennis moet gewoon bij het ministerie zijn. Bezuinigingen moeten ook hier worden teruggedraaid.” Bovendien wil Wassenberg dat bedrijven die in overtreding zijn geweest sneller hun vergunning kwijtraken.

Luister hier het item in De Nieuws BV op Radio 1 terug over Beerput Nederland met Frank Wassenberg.

Wassenberg heeft, vooruitlopend op het debat, minister Cora van Nieuwenhuizen gevraagd hoe zij de ernstige milieucriminaliteit denkt op te sporen en te bestraffen.

Gerelateerd nieuws

Van Raan naar rondetafelgesprek over duurzaamheid in onderwijs

Op uitnodiging van prinses Irene van Lippe-Biesterfeld schuift Kamerlid Lammert van Raad donderdag aan bij het rondetafelgesp...

Lees verder

Opinie: Geef vrouwen na 100 jaar een volwaardige stem

Vandaag, 12 december, is het precies 100 jaar geleden dat vrouwen het recht kregen om verkozen te worden in de Staten-Generaa...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief