Albert Heijn stopt met verkoop vlees van onver­doofd geslachte dieren


30 oktober 2006

Amsterdam 30 oktober – De directie van Albert Heijn heeft onder druk van de door de Partij voor de Dieren georganiseerde publieksactie, besloten nog deze week te stoppen met de verkoop van vlees van onverdoofd geslachte dieren. Binnen 1 week ontving Albert Heijn meer dan 30.000 protestmails en brieven van haar klanten. Nadat het supermarktconcern bij de lancering van de actie op 23 oktober nog hautain reageerde, vervolgens TROS RADAR in mails aan haar klanten betichtte van het verstrekken van onjuiste informatie, werd de druk van haar klanten toch te groot. De Partij voor de Dieren is verheugd over de stap van Albert Heijn en ziet daarin een overwinning voor alle dierenbeschermers van Nederland. Waar de zittende politiek bij monde van Femke Halsema van GroenLinks gisteren nog liet weten geen enkel probleem te zien in Halalvlees, koos het publiek voor massale actie. Met resultaat.

Het besluit van Albert Heijn is een geweldige overwinning. De Partij voor de Dieren wijst echter op dat Halal op gene enkele wijze een wettelijk keurmerk vertegenwoordigt. Het publiek moet dus afgaan op de garanties van de leveranciers zonder wettelijke consumentenbescherming. Zoals afgelopen week bleek, is er veel ruis in het Halalcircuit. De Partij voor de Dieren eist daarom wettelijke garanties rond Halalvlees en etiketteringsplicht over de wijze waarop dieren geslacht zijn. Er moet een verbod komen op het verkopen van Halalvlees zonder die aanduiding in het reguliere vleesschap. Tevens moet er een exportverbod komen op vlees van onverdoofd geslachte dieren en zal er zo spoedig mogelijk een totaal verbod op onverdoofd slachten moeten komen.

De PvdD vraagt Albert Heijn op welke wijze zij haar garanties van het alleen verkopen van vlees van verdoofd geslachte dieren controleerbaar wil maken. En zal ook andere supermarktketens vragen de verkoop van vlees van onverdoofd geslachte dieren te stoppen.

Gerelateerd nieuws

Vandaag 14 verkiezingsfilms Partij voor de Dieren in premiére in Tuschinski

Amsterdam, 30 oktober 2006 - Vandaag zal de Partij voor de Dieren een recordaantal verkiezingsfilms presenteren aan de pers. ...

Lees verder

Partij voor de Dieren doet aangifte bij de politie in Friesland na verdrinkingsdood 18 paarden

Amsterdam, 2 november 2006 - De Partij voor de Dieren gaat vandaag aangifte doen bij de politie naar aanleiding van de verdri...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief