Actie tegen land­bouwgif metam-natrium in Noord-Brabant


20 mei 2014

De Partij voor de Dieren protesteerde maandag 19 mei tegen het gebruik van metam-natrium in Mariahout (gemeente Laarbeek). Uit een melding op Gifklikker.nl blijkt dat dit gevaarlijke landbouwgif in de gemeente Laarbeek vlakbij woonhuizen wordt gebruikt. Kamerlid Esther Ouwehand en Corinne Cornelisse, kandidaat voor de Europese Verkiezingen, bezochten gisteren Mariahout en voerden er actie om metam-natrium zo snel mogelijk van de markt te krijgen.De actie vond plaats aan de grens van Mariahout, naast een veld van een aardbeienkwekerij. Daar plantten Ouwehand en Cornelisse een actiebord "Stop metam-natrium". Met de actie willen zij de aandacht vestigen op de zorgen van inwoners van gemeenten waar metam-natrium en ander landbouwgif wordt gebruikt. En die zorgen zijn reëel. Vooral het grondontsmettingsmiddel metam-natrium is gevaarlijk. Mensen kunnen er longoedeem door oplopen en jarenlang ernstige longklachten aan verhouden.

Aanleiding voor de actie in Laarbeek was een melding van een van de inwoners op Gifklikker.nl: "Ik klaag al jaren bij de gemeente Laarbeek over het schoonstomen van grond tegenover mijn woning met metam-natrium. In de zomer wordt het land wekelijks meermalen met grote tractoren bespoten. Dit gebeurt sinds 2010. Mijn man is ziek geworden toen dit begon. Zowel hij als ik zijn sinds die periode tientallen kilo's afgevallen. En na het spuiten ligt de oprit van mijn huis vol met dode bijen/hommels." De vrouw heeft haar zorgen over de gevolgen van metam-natrium vlak bij haar huis ook neergelegd bij het ministerie van I&M en bij de NVWA. Maar die reageren niet, of zo laat dat er geen bewijs van het gif meer te vinden is.

Het bezoek aan Laarbeek is onderdeel van de landelijke Gifklikker-campagne waarmee de Partij voor de Dieren de schijnwerper zet op gifgevaarlijke plekken, zoals in de fruitteelt en de bollenteelt. Na Gelderland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord- en Zuid-Holland en Utrecht waren vandaag Noord-Brabant en Limburg aan de beurt.

Actie tegen landbouwgif is hard nodig. De Nederlandse en Europese regels zijn veel te soepel en houden geen rekening met de gezondheid van omwonenden. Cornelisse: “Brussel geeft de gifproducenten voorrang boven het belang van een gezonde leefomgeving. De lobby van de chemische industrie is veel te machtig in Europa. Dat moet worden aangepakt.”

Vanwege de grote risico's van metam-natrium steunde een meerderheid van de Tweede Kamer eind vorig jaar de oproep van Esther Ouwehand voor een verbod op dit omstreden middel. Staatssecretaris Dijksma weigert vooralsnog gehoor te geven aan deze wens van de Kamer. Intussen heeft Brussel, na eerder beperkingen te hebben gesteld aan de toepassing van metam-natrium, onlangs weer volledige toestemming gegeven voor gebruik van dit gevaarlijke gif. Reden voor de Partij voor de Dieren om de druk op te voeren, zowel in de Tweede Kamer als in het Europees parlement.

Gifklikker.nl
Samen met Stichting Bollenboos opende de Partij voor de Dieren in april vorig jaar een meldpunt voor mensen die in hun eigen woonomgeving geconfronteerd worden met de gifspuit. Op Gifklikker.nl kunnen mensen hun zorgen kunnen uiten, zich gehoord weten, meldingen van andere lezen en ook veel informatie rondom gifgebruik kunnen vinden. Want hoewel de Gezondheidsraad recent aangaf dat zo'n loket eigenlijk een overheidstaak is, laat de overheid het nog steeds afweten.

Esther Ouwehand: “Zolang de regering niets doet, geven wij met Gifklikker.nl omwonenden een stem. De vele meldingen laten zien dat de gifspuit een enorme impact heeft op het dagelijks leven van mensen in het hele land. Totdat alle giftige troep van het land is, gaan wij door met actievoeren. Blijf uw zorgen melden!”


Corinne Cornelisse, EU-kandidaat: “Brussel geeft de gifproducenten voorrang boven het belang van een gezonde leefomgeving”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief