Actie tegen land­bouwgif in Houten


9 mei 2014

De Partij voor de Dieren heeft donderdag actie gevoerd voor de gezondheid van inwoners van Houten. De fruitboomgaarden in deze gemeente worden, pal naast woonhuizen en fietspaden, veelvuldig bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen. Mensen die in hun tuin zitten of kinderen die dagelijks naar school fietsen worden zo ongewild blootgesteld aan gevaarlijk landbouwgif. Kamerlid Esther Ouwehand riep daarom samen met Corinne Cornelisse, nr. 2 op de Europese kandidatenlijst van de Partij voor de Dieren, een van de beroemde Houtense fietspaden symbolisch uit tot gifvrije route. De actie is onderdeel van een landelijke campagne waarmee de PvdD de schijnwerper zet op gifgevaarlijke plekken, zoals in de bollenteelt en fruitteelt. Na Gelderland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord- en Zuid Holland was nu Utrecht aan de beurt.

Met de actie onderstreept de Partij voor de Dieren de aanbeveling van de Gezondheidsraad om een veilige afstand te bewaren tussen de gifspuit en plekken waar mensen wonen, werken, wandelen of fietsen. Juist in Houten is dit door de inzet van burgers al jarenlang onderwerp van politieke discussie. Kamerlid Esther Ouwehand ondersteunde deze bezorgde burgers door samen met hen actie te voeren. “Ik was blij dat het voorjaar werd en we weer in de tuin kunnen zitten. Maar door het gif is het nog gezonder om in de berm van een snelweg te gaan zitten dan in mijn eigen tuin”, aldus een omwonende.

Fietsgemeente
Houten laat zich erop voorstaan een echte fietsgemeente te zijn. Mensen die een fietstochtje maken in en rond Houten lopen echter het risico gifdampen in te ademen van de fruitgaarden die pal aan de fietspaden liggen. In de fruitteelt wordt veel landbouwgif gebruikt dat mensen behoorlijk ziek kan maken. Mensen die in de buurt wonen van de boomgaarden maken zich zorgen over hun gezondheid. Die zorgen zijn terecht, concludeerde de Gezondheidsraad in een recent rapport. De verwaaiing en verneveling van dat landbouwgif kan risico’s opleveren voor omwonenden en passanten, zegt de Gezondheidsraad. Hoewel er volgens het bestemmingsplan van Houten een afstand van 50 meter moet zitten tussen woningen en fruitteelt, wordt deze veiligheidsnorm niet gehandhaafd. Een aantal bewoners van Houten wordt daardoor elke dag in hun tuin blootgesteld aan giftige bestrijdingsmiddelen.

Gifstoffen
Bestrijdingsmiddelen kunnen ernstige ziektes veroorzaken, zoals vruchtbaarheidsstoornissen, verschillende vormen van kanker en aandoeningen van het zenuwstelsel. Met name kinderen en zwangere vrouwen lopen gevaar, omdat (ongeboren) kinderen extra gevoelig zijn voor de toxische stoffen. De Partij voor de Dieren vindt daarom dat de regering ervoor moet zorgen dat de gevaarlijkste gifstoffen snel van de markt gaan en dat er ruim afstand wordt gehouden tussen de gifspuit en plekken waar mensen wonen of kinderen fietsen.

Gifklikker.nl
Omdat mensen die zich zorgen maken over het gifgebruik in hun buurt nergens terecht konden, richtte Esther Ouwehand vorig jaar samen met Stichting Bollenboos een meldpunt op: Gifklikker.nl. Uit de meldingen die sindsdien zijn binnengekomen blijkt dat veel mensen ziek worden als de gifkar is langsgekomen. Hoofdpijn, last van de keel en een misselijk gevoel worden veel gemeld. Ook treden vermoeidheidsklachten op. De belangrijkste zorg van omwonenden zit echter in de effecten van landbouwgif op de lange termijn. Ze zijn bang voor het ontstaan van ziektes als Parkinson, Alzheimer en verschillende vormen van kanker. Ze vrezen vooral voor de gezondheid van hun kinderen en kleinkinderen. “We houden ons hart vast, en onze adem in”, zo schreef één van de melders.

Zwartboek
De meldingen uit het eerste jaar van het meldpunt Gifklikker.nl zijn gebundeld in een zwartboek dat 30 april in Drenthe werd gepresenteerd. Het zwartboek zal nog worden aangeboden aan de regering in Den Haag, waarmee Esther Ouwehand de minister van Volksgezondheid zal oproepen maatregelen te nemen. De Gezondheidsraad vindt dat een initiatief als Gifklikker.nl door de overheid had moeten genomen. Het kabinet liet weten zo'n meldpunt niet nodig te vinden. De vele meldingen die binnen blijven komen laten zien dat omwonenden van landbouwpercelen daar heel anders over denken. Daarom gaat Gifklikker.nl door en kunnen omwonenden hun zorgen over het gifgebruik in hun buurt blijven melden.

Europa
Intussen zit Brussel een strenger gifbeleid in de weg met regels die de producenten van gif beschermen in plaats van de gezondheid van mens en dier. Daarom zal ook Corinne Cornelisse, kandidaat voor de Europese verkiezingen voor de Partij voor de Dieren, aanwezig zijn bij de actie.Cornelisse: “Het Europese gifbeleid bedreigt de volksgezondheid. Brussel geeft de gifproducenten voorrang boven het belang van een gezonde leefomgeving. Dat moet veranderen. De EU-regels moeten flink worden aangescherpt, zodat bijvoorbeeld hier in Houten mensen die van de natuur willen genieten niet meer door gifnevels hoeven te fietsen en mensen zonder risico in hun achtertuin kunnen zitten.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief