54 miljoen proef­dieren voor het testen van chemicaliën (REACH)


31 augustus 2009

Den Haag 31 augustus 2009- De Europese registratie van chemicaliën (REACH) kost jaarlijks aan 54 miljoen proefdieren het leven. Dat zijn 20 keer zoveel dieren als tot nu toe beweerd werd door de Europese Unie. Het REACH programma werd enige jaren geleden opgezet om de precieze effecten van chemicaliën die mensen binnen krijgen via voedingsmiddelen, cosmetica en gebruiksvoorwerpen te onderzoeken. Hoewel het goed is deze effecten in kaart te brengen, is de Partij voor de Dieren kritisch op de manier waarop dat gebeurt. Bij de besluitvorming over het onderzoek werd door de EU gesteld dat REACH aan zo’n 2,6 miljoen proefdieren het leven zou gaan kosten. In werkelijkheid blijkt het nu volgens vooraanstaande wetenschappers om minstens 54 miljoen dieren te gaan.

Sinds haar aantreden in de Kamer heeft de Partij voor de Dieren gepleit voor een versnelling van de ontwikkeling en acceptatie van alternatieven om grootschalige dierproeven voor REACH te kunnen voorkomen. De partij vindt het dan ook ongehoord dat de Europese Unie zo’n grove onderschatting heeft gemaakt van het aantal dieren dat gedood wordt voor dit onderzoek en heeft vandaag Kamervragen gesteld over de kwestie. Esther Ouwehand vraagt het kabinet om een moratorium af te kondigen op de dierproeven totdat alternatieven beschikbaar zijn om de chemicaliën te testen en registreren.

Op donderdag 24 september spreekt de Kamer op initiatief van de Partij voor de Dieren over de Europese dierproevenrichtlijn en de stagnatie in de toepassing van proefdiervrije testmethoden.

Klik hier voor de Kamervragen

Wij staan voor:

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief