Vijf voor twaalf voor horsmakreel

Partij voor de Dieren wil vangst- en importverbod

De Partij voor de Dieren wil een vangst- en importverbod op horsmakreel uit de Zuidelijke Stille Oceaan. Kamerlid Anja Hazekamp zal hiervoor pleiten tijdens een debat over de dramatische stand van deze vissoort, eerder dit jaar aangevraagd door de partij.

De Partij voor de Dieren wijst al jaren op de schrikbarende overcapaciteit in de vissersvloot. De recente berichtgeving over de overbevissing van de horsmakreel in de Zuidelijke Stille Oceaan is hier opnieuw een bewijs van. De hoeveelheid horsmakreel is in 20 jaar met 90 procent teruggelopen. In de laatste 5 jaar is zelfs meer dan de helft van de horsmakreel weggevist. De industriële Nederlandse vissersvloot, is hierbij een hoofdrolspeler geweest. De in ons land gevestigde Pelagic Freezer-Trawler Association, viste toen in de Stille Oceaan met grote varende visfabrieken, met netten waar makkelijk een compleet voetbalstadion in past.

Jarenlang is er internationaal vergaderd om de verwoestende trawlers in de Stille Oceaan een halt toe te roepen, maar er zijn tot op heden geen harde afspraken gemaakt en geen bindende visquota vastgesteld. Ook zijn de verontrustende cijfers geen aanleiding geweest voor onze regering om met concrete maatregelen te komen.

De Partij voor de Dieren stelt dat er maar één oplossing is om de horsmakreel te redden: Nederlandse schepen mogen onder geen beding meer vissen op horsmakreel in de Zuidelijke Stille Oceaan. Ook moet Nederland zich in Europa hard maken voor een Europees vangstverbod. De partij pleit daarnaast voor een importverbod op horsmakreel uit de Zuidelijke Stille Oceaan, zowel in Nederland als in Europa.

Anja Hazekamp: “Varende visfabrieken troeven elkaar op zee af voor het binnenhalen van overgebleven restjes horsmakreel, en niemand die ze tegenhoudt. Ze hebben de wateren rond Europa al leeggevist en plunderen nu de zeeën aan de andere kant van de wereld leeg. Hoe vaak moeten we zeggen dat er te veel schepen zijn voor te weinig vis? De regering moet nu een vuist maken en een vangst- en importverbod instellen op horsmakreel.”
 

Om te kunnen reageren of reacties te lezen moet je cookies accepteren. Accepteer cookies
 
 
 
0,3737 seconds.